Jelenleg: Nyitva vagyunk! (08:00 - 20:00)
Keresés

Meddig maradhat meg a gyökérkezelt fog?

A fogbél elhalása esetén néhány évtizede még kihúzták a fogat. Napjainkban azonban a gyökérkezeléssel olyan fogak is túlélhetik, amelyeket egyébként el kellene távolítani. Meddig töltheti be eredeti funkcióját egy gyökérkezelt fog? Utánajártunk.

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a fogbél szuvasodás vagy baleset következtében elhal. Tünetei lehetnek: heves fájdalominger hideg étel vagy ital fogyasztása esetén, nappali tompa, éjszakai heves fájdalom. Előfordulhat a fog környékén erős, lüktető vagy feszítő érzés, ráharapási érzékenység, súlyosabb esetben pedig az arc is megdagadhat. A gyökérkezelés általában 2-3 ülésben történik, néha több hetet kell várni, míg a fog felkészül a végleges gyökértömésre.

Gyökérkezelés után

A frissen gyökértömött fogak ráharapásra érzékenyek lehetnek, ám ez általában pár nap alatt elmúlik. Mivel a gyökérkezelt fognak már nincs pulpája (nincsen benne érzőideg, ami életben tudná tartani), az ilyen fog törékenyebb lehet és a gyökérkezelés után 1-2 évvel a fog elszíneződhet. Ezek miatt mind kozmetikai, mind funkcionális szempontból később ajánlott elgondolkodni korona/héj felhelyezésén.

Ép fog egy életre?

A gyökérkezelt fogak helyes fogápolás mellett akár egy egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fog is elszuvasodhat, elengedhetetlen a megfelelő szájápolás és a félévenkénti fogászati ellenőrzés a további problémák elkerülése miatt.

Gyökérkezelték a fogát? Kérjen időpontot ellenőrzésre!

Jelentkezzen be most:


KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

Gyökérkezelték a fogát? Kérjen időpontot ellenőrzésre!

Jelentkezzen be most:


KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.