Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a fogbél szuvasodás vagy baleset következtében elhal.

Tünetei lehetnek:

 • heves fájdalominger hideg étel vagy ital fogyasztása esetén,
 • nappali tompa, éjszakai heves fájdalom,
 • a fog környékén erős, lüktető vagy feszítő érzés,
 • ráharapási érzékenység,
 • súlyosabb esetben pedig az arc is megdagadhat.

Akkor is szükséges a gyökérkezelés, ha a fog panaszmentes, ám olyan nagy kiterjedésű szuvasodás van benne, amely a fog tisztításakor eléri a fogbélkamrát.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelést természetesen minden esetben megelőzi a fog és környezete állapotát felmérő röntgenvizsgálat. Ezután helyi érzéstelenítésben fúróval eltávolítjuk a szuvas fogrészeket, és megnyitjuk a fogbélkamrát (pulpakamrát). A nyíláson át elillannak az addig fájdalmas feszítést okozó gázok, és megkezdődhet a pulpakamrának és a gyökércsatornának a kezelése.

A beavatkozás során a különböző vastagságú és felületi kiképzésű gyökérkezelő eszközökkel óvatosan eltávolítjuk az elhalt, illetve gyulladásban lévő idegeket és ereket. Az összes csatorna feltárása és a kitisztítása után fertőtlenítő folyadékkal történő átöblítés és kiszárítás következik. Szükség esetén helyi gyógyszeres kezelésre is szükség van. Nagyon indokolt esetben a gyökércsatornákat néhány napra nyitva is lehet hagyni, hogy a kóros folyadékképződmények maradéktalanul eltávozhassanak.

Végül, ha a fog tünetmentessé vált, el lehet végezni a gyökértömést is. Ilyenkor az érzéstelenítés akár el is hagyható, mivel a fog már nem tartalmaz élő idegeket. A gyökértömő anyag kitölti a pulpakamrát, a gyökércsatornát egészen annak a csúcsáig, hermetikusan lezárva azt a baktériumok elől. A frissen gyökértömött fogak ráharapásra érzékenyek lehetnek, de ez néhány nap alatt elmúlik.

A gyökértömést követően kerül sor a koronai szuvasodásos felszín tömő anyaggal való kitöltésére, ami általában még csak ideiglenes tömés. Amennyiben a fog panaszmentes lesz, a fogat végleges töméssel vagy felépítést követően koronával állítjuk helyre.

Gyökérkezelésre lenne szüksége? Kérjen időpontot konzultációra:

  Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Gyökérkezelésre lenne szüksége? Kérjen időpontot konzultációra:

   KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

   Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

   Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

   Fáj a foga? Letört, begyulladt?

   Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

   +36 70 381 5871
   +3670 595 5524

   Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

   Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben kezelés is történik.

   Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

   Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

   Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.