Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Fog eredetű gyulladások a szervezetben

Hogyan zajlik le egy fogban a gyulladás? Milyen tünetekkel jár? Összeszedtük a legfontosabb információkat a fog eredetű gyulladásokról.

A fog gyulladása szakaszosan történik: ahogy a gyulladás súlyosbodik, úgy haladnak előre a gyulladásos folyamatok is. A fogszuvasodás elsőként a fogbél gyulladását idézi elő, erős fájdalommal jár, és akár az ép szövetek elhalását is okozhatja. Ezért van, hogy a gyulladt fog egy idő után már „nem fáj”, hiszen az elhalt fogban az idegszál már nem él, nem érzékel.

Amennyiben a fogászati kezelés nem történik meg időben, úgy a gyulladás a fog gyökércsúcsán keresztül a gyökércsúcs körüli szövetekre terjed. Ebben az esetben a fog nyomásra, kopogtatásra érzékeny.

Granuloma/Cysta

A fog gyökércsúcsi részén elhelyezkedő krónikus gyulladás. Előfordul, hogy tünetmentes, de gennyesedéssel is járhat, sipolyozhat.

A gyulladás kétfelé terjedhet szét: vagy a csontfelszín felé tör ki, és csonthártyagyulladást okoz, vagy a csontvelőben marad és csontvelőgyulladást idéz elő:

Csonthártyagyulladás

Ez a fajta foggyulladás a legszembetűnőbb, hiszen ilyenkor az arc látványosan felduzzad. Előfordul, hogy a feldagadás tályoggá változik, vagyis a belsejét genny tölti ki. Ezt fogászati szakkifejezéssel beolvadásnak nevezik.

A beolvadás valójában a szervezet öntisztító folyamata, a gyógyulás fontos jele. A szervezet megpróbálja kizárni a gyulladást a problémás területről. A beolvadást meleg (nem hideg!) borogatással lehet elősegíteni. A beolvadás után a tályogot a fogorvos megnyitja, hogy a benne lévő gennyet eltávolíthassa.

Csontvelőgyulladás/ Phlegmone (flegmone)

Amennyiben a kialakult gyulladás a csontvelőben halad tovább és azt a szervezet nem képes lezárni, letokolni (vagyis pld. tályoggá alakítani), akkor a nyaki kötőszöveti résekbe terjedve igen súlyos, akár halált okozó gyulladásos kórkép alakulhat ki.

Egyéb gyulladások:

Pericoronitis

Ez a típusú gyulladás főként az alsó bölcsességfogak nem megfelelő előtörésekor alakul ki, a fog körüli lágyszövetek gyulladásával.

Gócbetegség

Manapság sokat lehet hallani a góckutatásról, ill. gócbetegségről. Ez a fajta krónikus gyulladás másodlagos betegségeket okoz a méreganyagok állandó jelenlétével. Ilyen góc lehet, pl.: vakbél, epehólyag, orrmelléküreg, mandulák, valamint azok a fogak, amelyek gyökércsatornája nem élő, és nincsenek lezárva megfelelő gyökértöméssel. A kialakuló másodlagos panaszok általában reumás jellegű vagy bőrgyógyászati (ekcéma, foltos hajhullás, stb.) jellegűek.

Természetesen a gyulladások időben történő kezelésével megakadályozható a csonthártya-, illetve csontvelőgyulladás. A gyulladás lefutási ideje függ a kórokozó fajtájától, a szervezet és a fogazat egészségi állapotától és még sok más körülménytől. Amennyiben a fent leírt tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal keresse fel fogorvosát vagy szájsebészét!

Foggyulladásra gyanakszik?

  Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

  Fáj a foga? Letört, begyulladt?

  Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

  +36 70 381 5871
  +3670 595 5524

  Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

  Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben a kezelés még aznap elkezdődik.

  Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

  Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

  Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.