Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Elszíneződött fogak? Mindenre van megoldás!

A fog elszíneződésének rengeteg oka lehet: nemcsak az ételekből és italokból lerakodó festékanyagok, hanem a lepedék és bakteriális fertőzés is okozhat ilyen tüneteket. Hogyan kezelhetőek az elszíneződött fogak? Összegyűjtöttük az okokat és megoldásukat!

A rózsaszínes, barna, szürke vagy fekete foltok akár a rendszeres fogmosás ellenére is megjelenhetnek a fogakon. Sokszor tünetmentesek, azaz nem járnak fájdalommal, esztétikailag mégis rendkívül zavaróak. Az elszíneződések néhány fájdalommentes beavatkozással megszüntethetőek.

Ismerje meg a leggyakoribb problémákat és kezelésüket:

Külső elszíneződések

Életmód miatt elszíneződött fogak
Túl meleg vagy hideg étel / ital hatására a zománcon mikrorepedések keletkeznek, amelyekben megtelepszenek az elfogyasztott ételekből származó lerakódások. Ennek hatására fog egyre fénytelenebb és sárgább lesz. A színezőanyagokat tartalmazó ételek és italok (pl.: kávé, fekete tea, vörösbor, curry, pirospaprika stb.) mellett a dohányfüstből kicsapódó anyagok is sárgás-barnás lerakódás formájában jelentkeznek a fogakon, elsötétítve azt.

A fogkő-eltávolítás és a fogfehérítés során ezek az elszíneződések kerülnek eltávolításra. A nyitva maradt repedéseket a nyál általában nagyon gyorsan feltölti ásványi anyagokkal, ám előfordulhat, hogy újra megtelepszenek benne a szennyeződések, ezért ajánlott félévente megismételni a kezelést.

Gyógyszerek miatt elszíneződött fogak
A tetraciklin nevű antibiotikum fogzás alatt adagolva sötétszürke vagy barna vékony csíkos elszíneződést idézhet elő a fogak felszínén, amelyek sokszor a rendelői fogfehérítéssel sem távolíthatóak el. Ilyenkor a porcelán héj technikával érhető el tökéletes eredmény.

Belső elszíneződések

A leggyakoribb belső elszíneződés a gyökérkezelést követően alakul ki. Ilyenkor a gyökértömő anyagokból kiáramló vegyületek és a fogba bediffundáló külső anyagok a fog elszíneződését okozhatják. Az elszíneződés nagyban függ a táplálkozási, szájápolási szokásoktól, dohányzástól, illetve a kávéfogyasztás mértékétől. Ütés, sérülés hatására vagy nagy tömés miatt elhalt fogat is lehet belülről fehéríteni.

A belső fehérítés hatékonysága annál jobb, minél rövidebb ideig áll fenn az elszíneződés. A belső fogfehérítéskor nem a fog külső oldalára, hanem a fogbél kamrába kerül a fehérítő anyag. Makacs elszíneződések esetén akár több alkalommal is megismételhető a kezelés.

Sajnos a gyökérkezelt fog nem minden esetben fehéríthető. Amennyiben a probléma belső fogfehérítéssel nem megoldható, úgy a porcelán héj technika vagy egy esztétikus korona nyújt valódi megoldást erre.

Elszíneződtek a fogai? Nem kell együtt élnie vele!

    Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.






    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

    Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

    Fáj a foga? Letört, begyulladt?

    Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

    +36 70 381 5871
    +3670 595 5524

    Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

    Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben a kezelés még aznap elkezdődik.

    Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

    Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

    Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.