Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Gyermekfogászat – Számfeletti fogak

Mi a teendő, ha gyermeknek a kelleténél több foga nő? Problémát jelentenek a számfeletti fogak vagy panaszmentesek maradnak a jövőben? Hogyan kezelhetők?

A hyperdontia, más néven számfeletti fog viszonylag gyakori jelenség, a lakosság 2-5%-nál jelentkezik. Korábban a hatujjúsághoz hasonlóan a táltosok tulajdonságnak tartották a sokfogúságot. A leggyakrabban a kisőrlők és a metszőfogak környékén jelenik meg a plusz fog. Általában fájdalommentesek, nem okoznak (látható) problémát. Akadnak a rendes fogakhoz hasonló, normális méretű és alakú fogak, ám előfordul kisebb vagy szabálytalan, véső alakú is.

Hogyan lehet megismerni a számfeletti fogat?

A legtöbbször a számfeletti fog az állcsontban marad, mert helyhiány miatt nem tud kinőni. A plusz fog károsíthatja a szomszédos fogak gyökereit, vándorlásra kényszerítheti azokat, illetve felmerülhet beszéd-, valamint esztétikai probléma is (pl. ha a fog a fogíven kívül helyezkedik el).

Amennyiben a fog nem a megfelelő helyen helyezkedik el, hanem pl. a felső ínyben, irritálhatja a nyelv szélét, a nyálkahártyát vagy más lágy részeket, amelyek kifekélyesedhetnek. Az egymásra torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, ezért könnyebben szuvasodnak.

A számfeletti fogak kezelése

A számfeletti fogat érdemes minél hamarabb megmutatni a fogorvosnak, aki egy röntgen után dönt, maradjon vagy menjen a szabálytalan fog. A legtöbbször a műtét/húzás mellett érdemes dönteni, hogy később ne kelljen fogszabályozó kezelést is alkalmazni. A műtétek helyi érzéstelenítésben, egy ülésben történnek, altatás nélkül. A gyógyulási idő 2-3 nap.

Problémás foga van gyermekének? Kérjen konzultációs időpontot:


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Problémás foga van gyermekének? Kérjen konzultációs időpontot:

   KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

   Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

   Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

   Fáj a foga? Letört, begyulladt?

   Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

   +36 70 381 5871
   +3670 595 5524

   Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

   Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben a kezelés még aznap elkezdődik.

   Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

   Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

   Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.