Jelenleg: Nyitva vagyunk! (08:00 - 20:00)
Keresés

3 fogászati tévhit, amit minden kismamának ismernie kell

Sok városi legenda kering a kismamák körében a terhesség alatti fogászati kezelésekről. Ilyenkor tényleg elromlanak a fogak? Valóban tilos a röntgenfelvétel? Muszáj érzéstelenítő nélkül végezni a beavatkozásokat? Összegyűjtöttük a legfontosabb fogászati tudnivalókat terhes kismamáknak.

Ismerje meg a leggyakoribb tévhiteket, kattintson ide!

A terhesség ideje alatt minden egészségügyi kezelés kiemelt figyelmet igényel, köztük a fogászati beavatkozás is. Teljesen alaptalan az a feltételezés, miszerint a terhesség alatt tilos fogászati kezelést végezni. Az első három hónapban érdemes elhalasztani minden olyan beavatkozást, ami nem sürgős, ám gyulladt vagy problémás fog esetén a beavatkozás minden akadály nélkül elvégezhető (fogtömés, foghúzás, szájsebészeti műtét). A komplikáltabb beavatkozásokat azonban érdemes a várandósság utánra halasztani (pl. implantáció).

Milyen tévhiteknek nem szabad hinni kismamaként?

„Természetes, ha vérzik!”

Téves az a hiedelem, miszerint a terhességgel együtt jár a fogak romlása. A megváltozott hormonháztartás természetesen kihat az ínyre, a fogágyra és a fogakra is. Ez a hormonális változás az íny duzzanatával, ínyvérzéssel, érzékeny fogakkal járhat. Előfordulhat fokozott plakk-képződés is, amely gyulladást, szuvasodást okozhat.

Nagyon fontos, hogy a terhes-gondozáson előírt fogorvosi kontrollon a kismama valóban megjelenjen. A terhesség első és harmadik harmadában végzett fájdalommentes ellenőrzésekkel megelőzhető az esetleges fogromlást, fogvesztést a terhesség későbbi időszakában. A fájdalom a terhesség alatt sem normális!

„Érzéstelenítés nélkül kell fogat húzni!”

Az egyik leggyakrabban elhangzott tévhit szerint a kismamák nem kaphatnak érzéstelenítő injekciót a fogászati kezelés előtt. Ez a városi legenda teljesen alaptalan, a beavatkozásokhoz használt érzéstelenítők semmilyen hatással nincsenek a magzatra. A modern érzéstelenítők már a szövetekben felszívódnak, nem jutnak el a vérkeringésbe, így a baba szervezetébe sem.

Az altatásban/bódításban végzett kezelések azonban valóban nem ajánlottak kismamák számára. Egyes fájdalomcsillapítók, nyugtató szerek, valamint néhány antibiotikum magzatkárosító lehet, ezen gyógyszerek szedését csak szakember ellenőrzése mellett érdemes elkezdeni!

„Tilos a kontroll röntgen készítése!”

Szintén alaptalan az a városi legenda, amely a fogászati röntgenkészítés káros hatásaival riogatja a kismamákat. A modern 3D panoráma röntgennek köszönhetően a felvétel során kevesebb káros sugárzás éri a babát és a mamát, mintha tíz percig napoznának. A megfelelő szabályok mellett készített felvétel semmilyen kóros, vagy káros megterheléssel nem jár sem a mama, sem a baba szervezetére. Ha fent van a védőkötény, biztonsággal elkészíthető a röntgenfelvétel áldott állapotban is.

Ne dőljön be a fogászati rémhírterjesztőknek! Keresse fel fogorvosát áldott állapotban is, hogy sokáig élvezhesse természetes mosolyát!

Terhességi fogászati ellenőrzésre lenne szüksége? Írjon nekünk!