Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

3 fogászati tévhit, amit minden kismamának ismernie kell

Sok városi legenda kering a kismamák körében a terhesség alatti fogászati kezelésekről. Ilyenkor tényleg elromlanak a fogak? Valóban tilos a röntgenfelvétel? Muszáj érzéstelenítő nélkül végezni a beavatkozásokat? Összegyűjtöttük a legfontosabb fogászati tudnivalókat terhes kismamáknak.

A terhesség ideje alatt minden egészségügyi kezelés kiemelt figyelmet igényel, köztük a fogászati beavatkozás is. Teljesen alaptalan az a feltételezés, miszerint a terhesség alatt tilos fogászati kezelést végezni. Az első három hónapban érdemes elhalasztani minden olyan beavatkozást, ami nem sürgős, ám gyulladt vagy problémás fog esetén a beavatkozás minden akadály nélkül elvégezhető (fogtömés, foghúzás, szájsebészeti műtét). A komplikáltabb beavatkozásokat azonban érdemes a várandósság utánra halasztani (pl. implantáció).

Milyen tévhiteknek nem szabad hinni kismamaként?

„Természetes, ha vérzik!”

Téves az a hiedelem, miszerint a terhességgel együtt jár a fogak romlása. A megváltozott hormonháztartás természetesen kihat az ínyre, a fogágyra és a fogakra is. Ez a hormonális változás az íny duzzanatával, ínyvérzéssel, érzékeny fogakkal járhat. Előfordulhat fokozott plakk-képződés is, amely gyulladást, szuvasodást okozhat.

Nagyon fontos, hogy a terhes-gondozáson előírt fogorvosi kontrollon a kismama valóban megjelenjen. A terhesség első és harmadik harmadában végzett fájdalommentes ellenőrzésekkel megelőzhető az esetleges fogromlást, fogvesztést a terhesség későbbi időszakában. A fájdalom a terhesség alatt sem normális!

„Érzéstelenítés nélkül kell fogat húzni!”

Az egyik leggyakrabban elhangzott tévhit szerint a kismamák nem kaphatnak érzéstelenítő injekciót a fogászati kezelés előtt. Ez a városi legenda teljesen alaptalan, a beavatkozásokhoz használt érzéstelenítők semmilyen hatással nincsenek a magzatra. A modern érzéstelenítők már a szövetekben felszívódnak, nem jutnak el a vérkeringésbe, így a baba szervezetébe sem.

Az altatásban/bódításban végzett kezelések azonban valóban nem ajánlottak kismamák számára. Egyes fájdalomcsillapítók, nyugtató szerek, valamint néhány antibiotikum magzatkárosító lehet, ezen gyógyszerek szedését csak szakember ellenőrzése mellett érdemes elkezdeni!

„Tilos a kontroll röntgen készítése!”

Szintén alaptalan az a városi legenda, amely a fogászati röntgenkészítés káros hatásaival riogatja a kismamákat. A modern 3D panoráma röntgennek köszönhetően a felvétel során kevesebb káros sugárzás éri a babát és a mamát, mintha tíz percig napoznának. A megfelelő szabályok mellett készített felvétel semmilyen kóros, vagy káros megterheléssel nem jár sem a mama, sem a baba szervezetére. Ha fent van a védőkötény, biztonsággal elkészíthető a röntgenfelvétel áldott állapotban is.

Ne dőljön be a fogászati rémhírterjesztőknek! Keresse fel fogorvosát áldott állapotban is, hogy sokáig élvezhesse természetes mosolyát!

Terhességi fogászati ellenőrzésre lenne szüksége? Írjon nekünk!
  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
  Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

  Fáj a foga? Letört, begyulladt?

  Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

  +36 70 381 5871
  +3670 595 5524

  Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

  Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben kezelés is történik.

  Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

  Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

  Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.