Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Minden, amit tudni érdemes a láthatatlan fogszabályozásról

Az egyenletes, rendezett fogsor magabiztossá tesz! Mosolyogjon önfeledten Ön is, vágjon bele a láthatatlan fogszabályozásba! Kinek ajánljuk, meddig tart a kezelés és milyen fájdalommal jár? Az alábbi cikkben minden hasznos információt összegyűjtöttünk!

Láthatatlan fogszabályozásMilyen életkorban javasolt a láthatatlan fogszabályzó?

Manapság már nincs ilyen korlát. Gyermekek, tinédzserek, és felnőttek számára is elérhető a láthatatlan fogszabályozó kezelés. A digitális szkennelés és tervezés, az ebből készült fogmozgatási terv, és a 3D technológiával nyomtatott sinek biztosítják a kezelés eredményességét. Fontos tudni azonban, hogy nagyon sok múlik a fogszabályzó viselőjének elhivatottságán is. Jelenleg a gyermekeknél még a rögzített fogszabályozó a trendi, nem a láthatatlan. 😊

Ha nem hordja megfelelően a sínt, akkor nem éri el a kívánt eredményt

Leginkább 18 éves kortól szoktuk ajánlani a kivehető fogszabályozót, pont az  előbb említett elhivatottság miatt. Kisebb gyermekeknél előfordul, hogy ha kellemetlen számukra a fogszabályozás, akkor kiveszik a készüléket. A láthatatlan fogszabályozó kezelésnél pedig döntő tényező, hogy a páciens folyamatosan viselje azt.

Minden problémára megoldást nyújt a láthatatlan fogszabályozó?

Manapság már az esetek 90%-át tudjuk kezelni sínes, láthatatlan fogszabályzóval is, de ennek a rendszernek is megvannak a maga korlátai. Előfordulnak olyan extrém harapási rendellenességek, amiket a láthatatlan fogszabályozással sajnos nem oldhatunk meg, vagy nem lenne költséghatékony. Ilyenkor a rögzített fogszabályozó kezelés eredményesebb, olcsóbb és akár gyorsabb is.

Hogy működik a láthatatlan fogszabályozás?

A konzultációt követően, miután szakorvosunkkal közösen meghozta a döntést, elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. Ha szükséges, leszedjük a fogkövet és megszüntetjük a szuvasodásokat. Utána orális szkennerrel lenyomatot veszünk, amely alapján 3D szoftverrel elkészítjük a fogmozgatási tervet. A tervezés megadja a szükséges sínszámot, így a kezelés ideje és ára pontosan kalkulálhatóvá válik. Nagy előnye, hogy még a folyamat megkezdése előtt pontos képet kap a várható eredményről, egy virtuális videó segítségével, amelyben a kezdő állapotot és várható végeredmény közti átalakulást modellezzük. Ezt a videót a kezelési terv mellé ajándékba adjuk.

A tervezést követően fogtechnikai partner laborunk 3D nyomtató segítségével, század milliméter pontossággal elkészíti a kezeléshez szükséges fogszabályozó síneket. Az ultravékony, átlátszó műanyag sín hajszálpontosan fogja és tartja a megadott helyen a fogakat, és a kívánt helyen megfelelő mértékű nyomást, húzást fejt ki rájuk. Az adott sínt addig kell hordani, míg a belé kódolt hatást teljes egészében át nem viszi a fogakra. Egy sínt általában 10-14 napig kell viselni, bizonyos esetekben akár tovább is. A mozgatások sínről-sínre fokozatosan, enyhe erőkkel történnek, úgy, ahogy arra a fogszabályozás során szükség van.

Nuvola fogszabályozóA láthatatlan fogszabályozó kezelés esetén is szükséges a rendszeres kontroll?

A rendszeres kontroll vizsgálat elengedhetetlen része a kezelésnek. Mivel a fogszabályozó síneket kb. kéthetente kell cserélni, amit otthon Ön  is el tud végezni, ezért elég csak 4-6 hetente kontroll vizsgálatra jönnie. Ilyenkor megnézzük, hogy minden a terv szerint halad-e, és ha szükséges, kiegészítőket alkalmazunk, vagy módosítunk a síneken.  A szükséges kontroll vizsgálatok teljesen ingyenesek, azt a kezelés ára tartalmazza.

Mennyi ideig tart a láthatatlan fogszabályozás?

A szükséges fogszabályozó sínek számát, azaz a kezelés hosszát meghatározza, hogy milyen harapási vagy esztétikai rendellenességet kell kezelni. A láthatatlan fogszabályozás akár 6 hónap után látványos és eredményes lehet a páciens fogazatának állapotától függően, azonban legtöbbször átlagosan egy évig tart a kezelés. Amennyiben minden fontos előírást betartanak, úgy a kezelés időtartama kiszámítható és tervezhető.

Fájdalommal jár a kezelés?

Erre nincs általános válasz. A legtöbb esetben van némi tompa fájdalom a sínek hordásának első időszakában, hiszen a fogmozgatás ekkor a legintenzívebb, a sínek még feszítenek kicsit. A feszülés okozta fájdalmat fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. Jótanács:  az új sínek hordásának kezdetét időzítsük mindig estére, vegyünk be egy fájdalomcsillapítót, aludjunk egy nagyot, és másnap már sokkal kevésbé fogjuk érezni a feszítő érzést.

A kezelés végeztével nem mondunk búcsút a síneknek

Az utolsó sín levétele mindig nagy boldogság, hiszen látjuk a gyönyörű fogsort és megszabadulunk a fogszabályozó okozta mindennapi macerától. Ezt követően azonban fontos a fogak helybentartása az eredmény megőrzése érdekében. Hogy ez biztosítva legyen, adunk egy ún. retainer sínt, amit a fog hátsó felszínére ragasztunk. Éjszaka is kell még hordani a passzív síneket, a fogszabályozó szakorvos javaslata szerint.

Fogfehérítés a fogszabályozó kezelés alatt?

Abszolút lehetséges! Az otthon végezhető fogfehérítő eszközök alapeleme egy, a fogsorra pontosan illeszkedő mélyhúzott sín, pont olyan, mint a láthatatlan fogszabályozó  sínek. Így ha a kezelés vége felé szeretné a fogaid színét is fehérebbé  varázsolni, használja hozzá bátran akár a meglévő sínjeit, és  fogorvosával közösen kiválasztott fogfehérítő anyagot.

Tudta, hogy rendelőnkben, kezelőorvosával egyeztetve, több láthatatlan fogszabályozó rendszer közül is választhat?

 

Az Egressy Dental a  Nuvola  hivatalos Referencia Rendelője.