Jelenleg: Zárva vagyunk!
Keresés

Mi legyen a bölcsességfogakkal?

Megoszlanak a vélemények a bölcsességfog eltávolítással kapcsolatban. Foghúzás még a kinövés előtt? Vagy csak akkor, ha baj van? Ismerje meg a leggyakoribb bölcsességfog problémákat!

A bölcsességfog a fogazat fekete báránya: nem elég, hogy az utolsó a sorban (mind kinövésben, mind elhelyezkedésben), de vele van a legtöbb probléma is. Az alsó 8-as fog általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben található. A fog előtörése kisebb-nagyobb fájdalommal jár, súlyosabb esetekben gyulladás és szájzár kíséri.

Bár sok fogorvos úgy gondolja, hogy a bölcsességfogaktól még előtörésük előtt meg kell szabadulni, ez nem minden esetben számít jó döntésnek. Egy szabályosan növő, egészséges bölcsességfog ugyanolyan rágófognak számít, mint a hátsó fogak, és később jó szolgálatot tehet egy fogpótlás támpilléreként.

Melyek a leggyakoribb bölcsességfog problémák?

1. Fájdalmas fogelőtörés
Amennyiben a bölcsességfog bizonyos időközönként tompán fáj vagy sajog, nem kell fogorvoshoz fordulnia. Azonban ha gyulladás kíséri és nehezen vagy egyáltalán nem tudja kinyitni a száját (ezt nevezik szájzárnak), mindenképpen keresse fel fogorvosát! Ilyenkor előfordulhat, hogy csak a fogat kell felszabadítani, körülvágni, ám szükségessé válhat a fog eltávolítása is.

2. Ínytasak
A részben áttört bölcsességfog körül a fog és az íny között tasak alakulhat ki, melyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg. Ez szuvasodáshoz, illetve gennyesedéshez vezethet, eltávolításához fogorvosi beavatkozás szükséges!

3. Rossz helyre növés
A bölcsességfog – utolsó fogként – sok gondot tud okozni a szabályos fogsorban. Amennyiben nem megfelelően bukkan elő, funkcióját sem tölti be. Előfordulhat, hogy túl messze nő az előtte lévő fogtól, és nem is érintkezik vele, ám gyakoribb, hogy a bölcsességfog nem felfelé, hanem az ínybe benőve, előre nő. Ilyenkor a többi, már szabályos fogat tolja össze, és helyhiány miatt az egész fogsort a középvonal felé tolódik. Ilyen esetben szájsebészeti beavatkozás szükséges!

4. Fogszabályozó kezelés előtt
Fogszabályozó kezelés előtt érdemes a kinőtt, illetve a növekvő félben lévő bölcsességfogat eltávolíttatni, ezzel is garantálva a kezelés sikerét.

A bölcsességfog műtét hasonlít egy sima foghúzáshoz A felső bölcsességfogak eltávolítása után az átlagos gyógyulási idő 3-4 nap, az alsóké 5-6 nap.

Tudta? A bölcsességfog azért kapta ezt a nevet, mert 18 és 25 éves kor között töri át a fogínyt, amikor a közhiedelem szerint, legtöbb tudás birtokában van az ember.

A bölcsességfog eltávolítása mellet érdemes dönteni:

  • ha az előbb említett panaszok valamelyike többször ismétlődik
  • ha a fog nekifekszik az előtte álló hetes fognak, és ezért nyomja az egész fogsort
  • ha nincs elég hely az állcsontokban az előtöréséhez
  • ha soron kívül áll, és irritálja az arc nyálkahártyáját
  • fogszabályozó kezelés előtt, ha a torlódást a bölcsességfog idézte elő
  • ha körülötte az íny folyamatosan gyulladt
  • ha tasakképződés tapasztalható

Kérdése van a bölcsességfogakkal, illetve a szájsebészeti műtéttel kapcsolatban? Írjon nekünk, 24 órán belül válaszolunk!
KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.