Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Lelki eredetű betegségek: fogfájás

Milyen lelki okai lehetnek az akut fogfájásnak? Mi állhat a vissza-visszatérő fogproblémák hátterében? A tökéletes végeredmény érdekében a probléma kezelésekor érdemes a kiváltó „belső okot” is kezelni.

Ismerje meg a fogakhoz kapcsolódó leggyakoribb lelki eredetű betegségeket, kattintson ide!

A betegség egy intő jel, amelyet a lélek küld a testnek, mikor megszűnt a harmónia. A tünetek kezelése csak az első lépés a tökéletes gyógyuláshoz, valódi megoldást csak akkor lehet elérni, ha szembenézünk a betegség kialakulásában szereplő lelki okokkal és megoldjuk azokat.

Amikor megértjük, honnan jött a betegség, mi alakította ki bennünk, akkor azt is tudni fogjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy a valódi okot megszüntethessük, és a természetes gyógyulási folyamat beinduljon. A fog határ a külső és belső valóság között.
Kapuként funkcionál: egyrészt lehetővé teszi, hogy úgy „faljuk” az életet, mint egy nagy almát, másrészt megvéd mindentől, ami belénk akar hatolni, vagy ami kikívánkozik belőlünk.

– A metszőfogak problémája arra utal, hogy valamit meg kell kezdenem, valamiről igennel vagy nemmel kell döntenem.
– A szemfogak inkább az általam meghozandó döntések feletti hatalmamat jelképezik. A szemfogat akkor támadja meg betegség, amikor meg kell hoznom egy döntést, azonban nem tudom mitévő legyek.
– A kisőrlők a döntéseimhez kapcsolódó egyetértés mértékét jelzik.
– A nagyőrlők a már meghozott döntéseimmel szemben érzett megelégedettségem fokát mutatják.
– A zománc akkor sérül, ha úgy érzem, nem szabad belekeverednem egy bizonyos helyzetbe, a fogcsont akkor lesz érintett, amikor úgy gondolom, nem vagyok képes megbirkózni egy helyzettel, mert nem bízom eléggé magamban és a képességeimben.

Foglalkoznom kell a fogaimmal, mert azok a személyiségemet „öltöztetik”. A fogak nem viselnek álarcot Saját magam maradok, nem ítélem el magamat, és nyitott maradok a kritikákra. A gondolataimat szeretetté alakítom, és így a fogaim egészségesek maradnak.

Ismerje meg a 6 leggyakoribb lelki eredetű fogbetegséget:

FOG – FOGCSIKORGATÁS

A fogak a döntéseket, és bizonyosfajta agresszivitást jelképeznek. A fogcsikorgatás felszínre törő, tudattalan dühöt, elfojtott bosszúságot jelent, amely éjszaka jut kifejezésre. Nagyon nagy belső idegességet érzek, visszatartom bizonyos dolgok kimondását. Nem vagyok képes világos és precíz döntéseket hozni, és a fogcsikorgatás a visszafojtott szomorúságom és agresszivitásom fizikai megnyilvánulása. Mint egy rosszul megolajozott ajtó, a fogcsikorgatás attól való félelemre utal, hogy kinyíljak, és döntéseket hozzak. A hang (csikorgás) a belső reszketés kifejeződése. Kifejezem, amit belül megélek. Elfogadom a felszínre törő érzelmeket, és elismerem, hogy bizonytalanságaim lényegesen több belső feszültséggel járnak, mint amit elbírok. Amikor döntést hozok, felszabadulok, és sokkal kiteljesedettebbnek érzem magam.

FOG – FOGFÁJÁS

A fogproblémák a döntésekhez kapcsolódnak, leginkább akkor, ha fáj a fogam. Elhalasztom a döntés meghozatalát, mert a választás következménye félelemmel tölt el, elbizonytalanít. A fogfájás a személyes felelősségemhez, és ahhoz kapcsolódik, hogy képes vagyok-e úgy döntéseket hozni, hogy nem félek állandóan attól, mi lesz majd később, mit hoz a jövő. Ha heves fogfájás gyötör, nagyon is lehetséges, hogy dühös vagyok amiatt, mert nem vagyok képes kifejezésre juttatni, azt, amit szeretnék. Vicsorítani van kedvem, hogy felhívjam magamra a világ figyelmét, hogy észrevegyenek. Azt szeretném, ha meghallgatnának, ha tisztelnének. Tudatosítom magamban, hogy ha kinyilvánítom igényeimet, vágyaimat, a kínzó fogfájásoknak nem lesz többé létjogosultságuk. A fogkő belső agressziót jelez, egy olyan lázadást, amelyet nem orvosoltunk, és amely így újra és újra felszínre tör. Ez azt eredményezheti, hogy keményebb lesz az álláspontom a meghozás előtt álló döntésekkel kapcsolatban. A viselkedésem megváltozhat. Tudatában annak, hogy nem túl előnyös számomra, ha ki vagyok szolgáltatva a képzeletemnek, inkább a lehetőségek kreatív oldalát fejlesztem. Megpróbálok olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével gondolataimat, ötleteimet jobban tudom szelektálni, így könnyebb lesz számomra, hogy az éppen megélt dolgokhoz kapcsolódó, értelmes kezdeményezéseket tegyek. Elfogadom, hogy mostantól tudatosan szemlélek mindent, ami az életemben történik, hogy megértem a világomat irányító törvények lényegét. Megfigyelem, hogy melyik oldalon vannak fogproblémáim, és megtalálom a megfelelő megoldást. Ha felül van a probléma, akkor inkább az intuícióhoz, megérzéshez, és az ösztönhöz kapcsolódó dolgokra kell gondolni, míg a lenti, alsó állkapcsomat érintő problémák inkább a racionális és logikus világgal kapcsolatos döntésekhez kapcsolódnak, vagy valami olyasmihez, amit fizikálisan akarunk.

FOG – FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás egy erőteljes belső fájdalom kivetülése. Valami felemészt engem, egészen a lényem legmélyéig hatol. Nem vagyok képes kifejezésre juttatni, hogy mi az, ami engem ennyire gyötör, és így megjelenik a gyulladás. A fog puhulni kezd, ami gyakran fájdalmakkal is jár. Az emberi testben a fognak van a legszilárdabb szerkezete. A fogszuvasodás a „mentális” aspektusra vonatkozik. Lehetséges, hogy valakivel szemben haragot, vagy bosszúságot érzek? Vicsorgok, ha úgy érzem, támadnak? Mi lehet a fájdalmam valós oka? Az is lehet, hogy olyan helyzetei éltem meg, amelyben kedvem lett volna valakibe védekezésképpen „beleharapni”, azonban ezt nem tettem meg, mert egy „jól nevelt gyerek nem tesz ilyen dolgokat”. Az is lehetséges, hogy olyan családi konfliktust élek meg, amelyből következményeket kellene leszűrnöm a fogaimmal a rágási folyamat során. A fogaim felaprítják, emészthetőbbé teszik mindazt, ami a testembe, a belsőmbe jut, és esetlegesen kizárjanak a nemkívánatos dolgokat. Nem keresem többé a fogszuvasodás fizikai okát (táplálék, cukor, stb.), inkább hagyom, hogy a gondolataim fejlődjenek, és megváltoztatom azt a szemléletmódot, ahogy az életem helyzeteit nézem. Az életet könnyebben veszem, és így elősegítem, hogy a „bölcsességfogaim” kifejlődjenek és megerősödjenek. Ez sokkal inkább hasznos számomra!

FOGÍNY

A fogíny tartja a fogsort, a fogak keménysége és állapota tehát nagyban függ a fogínyemtől. A fájdalmas fogíny egy olyan döntésről árulkodik, amelyet már rég meg kellett volna hoznom, és amelyet állandóan halogatok, mivel félek következmény életemre gyakorolt hatásától. Vagy egy olyan döntésről is lehet szó, amelyet már meghoztam, azonban a kivitelezése, megvalósítása még várat magára. Félelemmel, bizonytalansággal teli, passzív állapotban vagyok. Ha a fogínyem vérzik is, akkor a vívódást okozó döntésekkel kapcsolatban az örömömet is elvesztettem. Az érzékeny fogíny nagy érzelmi, lelki érzékenységgel, sebezhetőséggel párosul. Nagy a szeretetigényem, de úgy érzem, nem kapok elég szeretetet, vagy attól felek, hogy a elveszítem azt is, ami van. Megtanulok bízni magamban a döntéseim során, és bízom az életben is, amely elhozza számomra mindazt, amire szükségem van. így egyre inkább önmagam leszek, és szabadon fejezem ki magamat.

FOGÍNY – FOGÍNYVÉRZÉS (lásd még: VÉR – VÉRZÉS)

A vérző fogíny egy meghozandó döntéssel szembeni bizonytalanságot, kétséget jelez. Igazam van, ha kételkedek, vagy sajnálok valamit? Vállalom a felelősséget, és derűsen fogadok minden változást az életemben. Bízom magamban, mivel tudom, hogy az általam meghozott döntések, választások azért vannak, hogy fejlődésemet elősegítsék.

FOGÍNY – HEVENY FOGÍNYGYULLADÁS

A fogíny gyulladása félelmet takar. Érezhetem ezt egy olyan meghozott döntés kapcsán, amelyet sajnálok, megbántam, vagy megkérdőjelezek. A kellemetlenség esetleg tanácstalanságommal kapcsolatos (egy meghozandó döntés kapcsán). Ez a félelem másra is vonatkozhat (pl. a főnökömre vagy a páromra), akinek döntései engem közvetlenül érinthetnek, de nekem nincs beleszólásom. Frusztrációt és elégedetlenséget élek meg, ez konfrontációhoz vezet, amelyekre talán nem is lenne szükség. Megtanulom helyes mederbe terelni ezt a félelmet, vagy hangot adni az aggályaimnak, hogy elkerüljem a fogínyem begyulladását. A fogínygyulladás általában fogínyvérzéssel is jár, ami szomorúságot jelez. Úgy érzem,nem vagyok képes kifejezésre juttatni az érzéseimet, vagy azért, mert nem engedik meg nekem, vagy mert én magam nem akarok kimondani bizonyos dolgokat. Az is lehet az érzésem, hogy amit mondok, nem fontos, vagy úgysem talál meghallgatásra. Kiválthat belőlem indulatokat, szomorúságot az, ha úgy érzem, a támaszom összedőlt, és emiatt tehetetlenség uralkodik el rajtam. Csendes magányomba visszahúzódva erőt kell kapnom újra. Tudatosítom magamban, hogy az életem minden eseménye csak elősegíti fejlődésemet és, hogy számos fontos változás szükséges ahhoz, hogy elérjem kitűzött céljaimat.