Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó
Keresés

Foltos fogak? Van rá megoldás!

A fogakon megjelenő fehér, illetve sárgásbarna színű foltok a fluorózis tünetei. Általában gyerekkorban alakulnak ki, de sok felnőtt életét is megkeserítik ezek a makacs elszíneződések. Hogyan keletkeznek és mivel kezelhetőek?

A fogakon megjelenő fehér foltok a túlzott fluorid használata miatt alakulnak ki. Gyakori, hogy már gyermekkorban, 7-8 évesen jelentkeznek a tünetek a maradó fogakon. Egyes esetekben alig észrevehetőek, viszont előfordulhat, hogy sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, feltűnő lyukak jelennek meg a fogzománcon.

Elkerülhető lenne?

A fluorózis kialakulásáért a szülők, illetve a gyermekorvosok is felelősek lehetnek. Egyes gyümölcslevek, ásványvizek, üdítőitalok, valamint gyógyszerek magas fluoridtartalommal rendelkeznek, ezek használatát kerülni kell. Érdemes megvizsgálni a fogkrémek, öblítők fluoridtartalmát vásárláskor.
Az ideális termékek nem vagy csak alig tartalmaznak fluoridot.

A magas fluorid tartalmú készítmények általában kellemes ízűek, a gyermekek előszeretett fogyasztják – nem csak fogmosási célokra. Fontos, hogy a szájápolási kellékeket kisgyermekek számára nem elérhető polcon kell tárolni, mert a készítmények lenyelése hányingerrel, hasmenéssel, hányással, valamint hasi fájdalmakkal járhat.

Hogyan kezelhetőek a fehér foltok a fogakon?

A fluorózis okozta fehér foltok maradandó esztétikai problémát jelentenek: a gyermekkorban kialakult fehéres, barnás vagy rozsdás elszíneződések felnőttként sem múlnak el. Érdemes a foltok megjelenése esetén azonnal fogorvoshoz fordulni.

Amennyiben az elszíneződések a frontfogakon, esztétikailag zavaró és/vagy jól látható helyen helyezkednek el, ajánlatos a kezelésük mellett dönteni. Ún. bondozással (egy fényre kötő anyag alkalmazásával, amely erős fedő réteget biztosít, ezzel védve a zománcot) vagy az extra vékony kerámia héjak alkalmazásával eltüntethetőek a zavaró fehér foltok.

Fehér foltokat fedezett fel a fogain? Kérjen időpontot konzultációra!

  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Fogászati ügyelet az Egressy Dentalban!

  Fáj a foga? Letört, begyulladt?

  Hívjon minket és akár még ma sorra kerülhet!

  +36 70 381 5871
  +3670 595 5524

  Célunk, hogy a felmerülő fogászati problémát lehetőség szerint azonnal megoldjuk, a kínzó fájdalomtól mielőbb megszabadítsuk Önt.

  Nálunk nincs sürgősségi felár és konzultációs díj, amennyiben a kezelés még aznap elkezdődik.

  Fogászati ügyeletünk minden hétköznap 8-20 óra között fogad pácienseket a szabad helyek függvényében.

  Előzetes bejelentkezés szükséges, így akár perceken belül sorra kerülhet.

  Rendelőnk előtt mindig talál parkolóhelyet is, amennyiben autóval érkezik. Az 1140-es övezetben munkanapokon 8–18 óra között fizetendő várakozási díj 265 forint/óra.