Jelenleg: Nyitva vagyunk! (08:00 - 20:00)
Keresés

Fogászati allergia – Van rá megoldás

Napjaink népbetegsége számtalan formában keserítheti meg az életünket. Tudjuk, hogy létezik sokféle táplálékallergia, virágpor allergia, és különböző vegyi anyagokkal kapcsolatos allergia is. Talán e csoportba tartozik – mégis külön kategória – a szánkba bekerülő anyagokkal szembeni érzékenység.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója. Az allergiával küzdő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben megtalálható anyagra. Ezen anyag(ok) – allergének – egészséges emberben semmilyen reakciót nem váltanak ki, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket. Az allergiás szervezet ezzel szemben ártalmas anyagként ismeri fel őket, és védekezően lép fel ellenük. Az allergiás betegségek nagyon gyakoriak. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett.

Ezek különböző vegyi és műanyagok, de legnagyobb jelentőségűek a különböző fémötvözetek, melyekkel a fogászati kezelés során találkozunk egyrészt az amalgámtömések, másrészt a fix vagy kivehető fogpótlások készítése kapcsán. A fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Kémiailag ez a folyamat úgy képzelhető el, mint egy hagyományos savas akkumulátorban lejátszódó reakció. A fogászati fém az akkumulátor fémcellája, a szájban levő nyál pedig az akkumulátorsav megfelelője. Ha az így keletkező feszültség a szájban eléri vagy meghaladja a beépített fémre jellemző oldódási küszöbértéket, akkor a fém aktívvá válik, oldódik, ion lép ki belőle.

A kóros állapot jellemzője a folyamatos ionvándorlás. A leváló fémionok a véráramon át fehérjékhez kötődnek, és a szervezetbe jutva egyrészt különböző panaszokat vagy megbetegedéseket okozhatnak, másrészt súlyosbíthatnak más – már kialakult – allergiákat. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő. Ennek legmarkánsabb példája, amikor az amalgám és valamilyen nemesfém – többnyire arany – egymás mellett található.

Milyen allergiás reakciók léphetnek fel?
Leggyakrabban a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, réz a felelős a különböző panaszokért. Mik lehetnek ezek? Egyrészt az elváltozások előfordulhatnak a szájüregen belül, vagy annak közvetlen közelében. Ezek lehetnek az egyszerű nyálkahártya-gyulladások, a száj körüli bőr gyulladásai, ekcémák, vagy a szájnyálkahártyára terjedő égő, csípő vagy savanyú-fémes ízérzés. Másrészt a testen bárhol megjelenhetnek bőrkiütések, gyakori a foltos hajhullás (ez egyébként más góc tünete is lehet!), mással nem magyarázható krónikus fáradtság, hőemelkedések.

Ma már lehetőség van arra, hogy műszer segítségével a szájban megmérjük, hogy a beépített fogmű fémrésze oldódik-e. Lehet szűrővizsgálatot végezni a még panaszmentes betegnél, lehet diagnosztizálni a már panaszokkal érkező beteg esetében, ha a szájban levők közül kiválasztjuk az oldódó fémet, valamint el kell végezni a vizsgálatot akkor is, ha még semminemű fém nincs a szájban, de fogpótlás fog készülni.

A leendő fogmű elkészítése előtt eldönthető, miből készüljön. Ilyen esetben a beépítendő fémet kis próbatestek felhelyezésével és azok mérésével tulajdonképpen szájviszonyok között teszteljük. A mérés pozitív eredménye abszolút indikációja a fogmű eltávolításának, és alapja a készülő fogpótlás anyagválasztásának. Mindig komplexen kell kezelni a problémát, például amalgámtömések eltávolítása után a biológiai fogászat elveinek megfelelően úgynevezett nehézfémkivezető-méregtelenítési kúrát kell végezni a szervezetben szóródott higany és egyéb komponensek megkötése, eltávolítása céljából. Ez homeopátiás szerekkel, ásványi anyagokkal történik. Szükség esetén a vizsgálat kiegészíthető allergia bőrteszt elvégzésével is, mely még pontosabb képet ad nemcsak a fémek, hanem sok más fogászati anyag iránti allergia fennállásáról is.

Vizsgálat menete?

A fogászati allergia un. epicután teszt segítségével vizsgálható. Ennek során a hát bőrére helyezzük fel az allergéneket, majd az adott bőrreakciót olvassuk le. Az első leolvasás a felhelyezést követő 20. percben történik, melyet 24 óránként újabb leolvasások követnek egészen a 72. óráig. A vizsgálat elvégzésének előfeltétele, hogy a hát bőre teljesen egészséges legyen, és ne álljon fel semmilyen egyéb kontraindikáció. Ezen feltételeket a szakorvos állapítja meg az első vizit alkalmával. A leolvasás a második szakorvosi vizit időpontja, amikor a szakorvos kiállítja a vizsgálatról a leletet és szakvéleményt.

Vizsgált fogászati anyagok
alapbővítettteljesfémek
FémekAmmónium-hepta-molibdát++
Nátrium-tioszulfáto-aurát+++
Kálium-diciano-aurát++++
Cink+++
Cink (II) klorid+++
Cirkónium oxid++
Ezüst-kolloid++
Gallium-oxid++
Higany++++
Higany III amidochlorid++++
Higany II klorid++++
Indium-klorid++
Kadmium-klorid++
Kobalt-szulfát++
Kobalt (II) klorid hexahydrát++++
Króm (III) klorid+++
Kálium-króm (III) szulfát+++
Króm-szulfát+++
Kálium dichromát++++
Nikkel-szulfát++++
Ón-klorid+++
Palládium-klorid++++
Ammónium-tetrakloro-platinát++++
Réz-szulfát++++
Ruténium++
Titán (IV) oxid++
Vas-klorid++
Vas-szulfát++
Amalgam, ötvözet++++
Amalgam, gamma-2 mentes++++
tömőanyagok(2-hydroxiethyl)-methacrylat+++
1,4-Butanediol-dimethacrylat++
2-Hydroxiethyl-acrylat++
2-Hydroxypropyl-methacrylate++
BIS-GMA+++
Bisphenol A+++
Bisphenol-A-dimethacrylat+++
Diurethan-dimethacrylat++
Ethylenglycol-dimethacrylat+++
Methyl-methacrylat+++
Tetraethyleneglycol dimethacrylat++
Triethylenglycol-dimethacrylat+++
Urethan dimethacrylat+++
segédanyagokBenzoylperoxid+
N,N-Dimethyl-4-toluidin 2-+
Hydroxy-4-methoxybenzophenone 2(2-+
Hydroxy-5-methyl-phenyl)benzotriazol (TinuvinP)+
lenyomatAbietinsav+
Colophonium+++
Dibutyl phtalat+
Eugenol+++
Isoeugenol+
egyébFormaldehid+++
Glutaraldehid+
Benzocain+++
fogkrémPropolis+
Dichlorophen+
Cinnamic aldehid+