Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Új bőrgyógyászat

Miben tud segíteni egy bőrgyógyász?

Bőrgyógyász (dermatologus)  feladata a bőrön lévő acut és krónikus  elváltozások értelmezése és kezelése,  de feladatai közé tartoznak a megelőző – szűrő- jellegű vizsgálatok is. A bőrgyógyászathoz tartozik a nemi betegségek kezelése is.

Az alábbi tünetek esetén érdemes mindenféleképpen bőrgyógyászhoz fordulni:

 • ha az anyajegy bárminemű változást mutat:  formája, mérete vagy színe megváltozik
 • ha barnás elszíneződések jelennek meg (májfoltok, öregségi foltok, szeplők)
 • ha viszkető vagy fájdalmas  hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén, vagy a nemi szerveken
 • ha csalánkiütés  vagy / és kis terület duzzanat a lép fel
 • ha fertőzés (baktérium , vírus, gomba) miatt alakul ki tünet
 • ha rovar csípést követően hólyagok, kiütések jelentkeznek
 • ha bőrnövedékek (pl. a testhajlatokban, nyakon) jelennek meg
 • ha tartós hajhullás vagy foltos kopaszodás tapasztalhatató
 • ha a korpás fejbőr makacs, otthoni kezelése nem elégséges
 • ha körömelszíneződés alakul ki vagy benő a köröm
 • a pattanásos, aknés bőr komplex kezeléséhez
 • ha ajak vagy genitális (nemi) herpesz ( holyagok) vagy sebek jelennének meg.

A leggyakoribb bőrbetegségek, amelyekben Dr. Rácz  Anikó bőrgyógyász szakorvos kollégánk segíteni tud:

Szemölcsök: vírusfertőzés által okozott bőrelváltozás, amely a legtöbb esetben az ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemi szerveken, végbél  környékén jelennek meg.

Bőrgomba, körömgomba és nyálkahártya gombás fertőzése:  sokszínű tüneteket okoznak, megjelenési helyüktől, kiterjedésüktől, mélységüktől függően. Például fehér/ barna foltok, kipirosodás, enyhén kiemelkedő , centrifugálisan növekvő, éles szélű, hámló foltok a bőrfelszínen, illetve a elsárgult, megvastagodott, morzsalékossá vált pudvás köröm.

Dermatitisz: acut (heveny) bőrgyulladást jelent. Ilyen a kipirosodott bőr, kissé duzzadt és viszket, egyes esetekben hámlás és kisebesedés is jelentkezhet. Általában valamilyen allergén ( fogászati anyag, kozmetikum, tartósítószer, fém allergia) vagy irritáció okozta gyulladásos bőrreakció.

Akne,  pattanásos bőr: a fokozott faggyútermelés következtében kialakuló, majd elzáródó tüszőkben a P. Acnes baktérium hatására gyulladás lesz, ami piros foltokkal, gennyesedéssel, vagy még mélyebb, csomókkal és cisztákkal, illetve hegesedéssel is járhat. Felnőtt korban étel intolerancia  okozta elváltozás is lehet.

Ekcéma: krónikus bőrgyulladást jelent. A bőr felső része megváltozik, kiszárad és nem  képes nedvességet tárolni. Ez okozza a bőr berepedéseit. Pontos okát sok esetben hivatalosan nem tudjuk, ilyenkor  kezelése tüneti. Kialakulása komplex folyamat, véleményem szerint egy belső bonyolult , főként  immunológiai  folyamat kivetülése a bőrre, melyben a táplálkozás is fontos szerepet játszik . Számos fajtája ismert. Lehet krónikus allergiás reakció is, akár fogászati eredetű.

Pikkelysömör: jellegzetes bőrbetegség, ahol a bőr sejtjei a gyorsabban-3 hét alatt-  jutnak el a bőr legalsó rétegéből a legfelsőbb rétegébe, ahol vastag pikkelyt, hámlást, viszkető, vörös bőrfelszínt okoznak. A pikkelysömör a test bárhol megjelenhet, de leggyakrabban a könyök, térd, és fejbőr érintett. A tünetek nem csak a bőrön, hanem a körmöket, a nyálkahártyát, sőt az ízületeket is érintheti. Az erre genetikailag hajlamos embernél környezeti hatás, epigenetika, táplálkozás is befolyásolja lefolyását. Hullámzó , shubokban megjelenő betegség, vannak a tünettel járó és tünetmentes időszakok, amelyek folyamatosan váltakoznak.

Rosacea: tartós bőrpírral, pirosodással (vagy hirtelen elvörösödése), fokozott bőr érzékenységgel jár együtt, a felszíni apró hajszálerek  válnak láthatóvá. Előfordulhat, hogy pattanásszerű göböcskék alakulnak ki. Közvetlen kiváltó oka nem ismert, több elmélet is van rá. Itt is szerepet játszik a táplálkozás, valamint energetikai, információs eltérések figyelhetők meg.  A tünetek alapján többféle rosacea-típus  létezik.

Övsömör:a bárányhimlőt okozó herpesz vírus csoportba tartozó vírus okozta hasi-mellkasi úgynevezett dermatomában kialakuló, igen fájdalmas,  vörös alapon megjelenő  hólyagos ideg- és bőrgyulladás.

Pigmentációs zavarok: a bőr festékanyagának képződése során jelentkező zavar, amely okozhat alul- vagy túlműködést. Fokozott melanin termelődés esetén májfolt, szeplők, öregfoltok, csökkent termelődés esetén pedig vitiligo (világos foltok), vagy albinizmus figyelhető meg.

Nemi betegségek: a nemi szerveket érintő, többnyire szexuális úton terjedő betegségek (gonorrea, szifilisz, nemi herpesz, condyloma) diagnosztizálását és kezelését is a bőrgyógyász végzi mind férfiak, mind nők esetében.

A fenti tünetek észlelése esetén, amennyiben a páciens időben bőrgyógyászhoz fordul a problémák kezelése nagy százalékban gyors javulást hoz vagy teljes gyógyulást. Nem érdemes halogatni a vizsgálatot a fertőzés továbbadása miatt!

Hogyan zajlik a bőrgyógyászati vizsgálat és mire lehet számítani?

Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a kórtörténetéről, azokról a panaszokról amik a vizsgálatot indukálták. A részletes  kikérdezés után megvizsgálja azt a területet, ahol az elváltozás található. A vizsgálat során általában dermatoszkópot használ a bőrgyógyász, ami tulajdonképpen egy lámpával ellátott nagyító. Majd a kezelés ismertetése, esetleg táplálkozási javaslat megbeszélése. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra, pl vérvizsgálatra is szükség lehet.

Epicutan teszt végzésére is lehetőség van, mint késői vagy acut allergiás tünetek tisztázása céljából. Ilyenkor a tesztelendő anyag speciális krém formájában kerül felhelyezésre s bor felszínére, majd meghatározott időkben kerül sor a leolvasásra.

Az Egressy Medical-ban dr. Rácz Anikó doktornő végzi a bőrgyógyászati vizsgálatokat. 25 éves tapasztalata mellett, megbízhatósága és kedvessége miatt meleg szívvel ajánljuk a doktornőt, keressék bizalommal!

Állunk rendelkezésére eddigi elérhetőségeinken, a +3670 595 5524 telefonszámon, vagy az rendelo@egressydental.hu e-mail címen.

Bőrgyógyászati árlista

Általános bőrgyógyászat
Bőrgyógyászati szakvizsgálat, Konzultáció 30 000 Ft 30 perc
Anyajegy szűrés 30 000 Ft 30 perc
Kontroll vizsgálat 15 000 Ft 15 perc
Receptfelírási díj 5 000 Ft 5 perc
Fibróma eltávolítás 1-5db-ig 20 000 Ft 30 perc
Fibróma eltávolítás 6-10 db-ig 40 000 Ft 60 perc
BEMER kezelés / alkalom 10 000 Ft 30 perc
PDT kezelés 80 000 Ft
PDT kontroll 40 000 Ft
Fogászati és fémallergia kivizsgálása, epicutan bőrteszt 50 féle anyaggal 49 000 Ft
Fémallergia kivizsgálása epicutan bőrteszt 30 féle anyaggal 39 000 Ft
Homeopátiás konzultáció 30 000 Ft 30 perc
Homeopátiás információs mérés 25 000 Ft 30 perc

  Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.