Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a fogbél szuvasodás vagy baleset következtében elhal.

A gyökérkezelés a fogeltávolítást megelőző utolsó lépés, amivel még meg lehet menteni az elhalt fogat. A gyulladt fog sok más szervi betegség forrása lehet: a fogak területéről az egész szervezet felé megindulhat gyulladásos folyamat, és okozhat fájdalmas, kellemetlen tüneteket. Ilyen például a hajhullás, bőrbetegségek, stb. Akkor is szükséges lehet a gyökérkezelés, ha a fog panaszmentes, ám olyan nagy kiterjedésű szuvasodás van benne, amely a fog tisztításakor eléri a fogbélkamrát.

Tünetei lehetnek:

 • heves fájdalominger hideg étel vagy ital fogyasztása esetén,
 • nappali tompa, éjszakai heves fájdalom,
 • fog környékén erős, lüktető vagy feszítő érzés,
 • ráharapási érzékenység,
 • súlyosabb esetben az arc is megdagadhat.

A GYÖKÉRKEZELÉS MENETE

 1. A gyökérkezelést minden esetben megelőzi a fog és környezetének állapotát felmérő röntgenvizsgálat.
 2. Ezután helyi érzéstelenítésben fúróval eltávolítjuk a szuvas fogrészeket, és megnyitjuk a fogbélkamrát (pulpakamrát).
 3. A nyíláson át elillannak az addig fájdalmas feszítést okozó gázok, és megkezdődhet a pulpakamrának és a gyökércsatornának a kezelése. A beavatkozás során a különböző vastagságú és felületi kiképzésű gyökérkezelő eszközökkel óvatosan eltávolítjuk az elhalt, illetve gyulladásban lévő idegeket és ereket.
 4. Az összes csatorna feltárása és a kitisztítása után fertőtlenítő folyadékkal történő átöblítés és kiszárítás következik. Helyi gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Nagyon indokolt esetben a gyökércsatornákat néhány napra nyitva is lehet hagyni, hogy a kóros folyadékképződmények maradéktalanul eltávozhassanak.
 5. Végül, ha a fog tünetmentessé vált, el lehet végezni a gyökértömést is. Ilyenkor az érzéstelenítés akár el is hagyható, mivel a fog már nem tartalmaz élő idegeket. A frissen gyökértömött fogak ráharapásra érzékenyek lehetnek, de ez néhány nap alatt elmúlik.
 6. A gyökértömést követően kerül sor a koronai szuvasodásos felszín tömő anyaggal való kitöltésére, ami általában még csak ideiglenes tömés. Amennyiben a fog panaszmentes lesz, a fogat végleges töméssel vagy felépítést követően koronával állítjuk helyre.

Gyökérkezeléseknél a kezelés prognózisa egyénenként különböző, a gyógyulás az egyéni regenerációs hajlamtól is függ, így a leggondosabb fogorvosi beavatkozás mellett sem adható rá garancia.

  Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.