Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Tények és tévhitek a fogkőről

Kezdjük egy találós kérdéssel!

Szinte minden ember szájában ott van, de a legtöbben nem tudnak róla. Mi az?

A válasz a fogkő.

A fogkő valóban szinte minden embert érint, ennek ellenére rengetegen járnak köztünk, akik nem is tudják mi az, hogyan ismerjék fel, vagy hogy milyen problémákat okozhat. Ráadásul, aki tud is róla, az is rengeteg tévhitet hordoz magában különféle anekdoták, városi legendák és kétes megbízhatóságú online tartalmak alapján.

Ma leszámolunk ezekkel a tévhitekkel, és tiszta vizet öntünk a fogmosópohárba!

Mi a fogkő?

Nagyon leegyszerűsítve a fogkő a fogakon kialakult, és el nem távolított lepedék megszilárdult, megkövesedett formája. A küllemét tekintve változatos lehet, ez legfőképpen a páciens életmódjától függ. Egyeseknél sárgás színű felrakódásként, másoknál inkább sötét elszíneződésként jelentkezik.

Valójában szinte bármilyen fogfelszínen előfordulhat, de a leggyakrabban az alsó fogak nyelv felőli részén, valamint azokon a zegzugos részeken találkozhatunk vele, amelyet nehéz tisztán tartani. Ilyenek a fogközök és a fognyakak. A fogkő emellett láthatatlanul is elbújhat a fog körüli ínytasakokban.

Felszíne érdes, így igen könnyen tudnak megtelepedni rajta olyan kórokozók, melyek fogszuvasodást, az íny vagy a fogágy gyulladását okozhatják.

ultrahangos fogkőeltávolításTévhitek a fogkőről

Tévhit #1: Ha elég erősen sikálom a fogaimat, nem lesz fogkövem.

Ez bizony téves információ. A fogmosás valójában sokkal hatékonyabb, ha kisebb erővel, puha szálú fogkefével és technikás mozdulatokkal történik. A nagy erővel, erős sörtéjű kefével történő fogmosással rengeteget árthatunk az ínyünknek és a fogzománcunknak is, így ezzel a szokással érdemes mielőbb felhagyni!

Tévhit #2: Ha nem látom, nincs is fogkövem.

Sajnos a legtöbben az íny fölötti, azaz szemmel is jól látható fogkövet sem feltétlenül ismerik fel helyesen. Ha pedig a fogkő az íny alatt jelenik meg, eleve nem is fog látszani. Az íny alatti fogkő igen könnyen fogágybetegség kialakulásához vezethet, ahonnan már csak egy lépés, hogy a fogak mozogni kezdjenek, végül kiessenek.

Tévhit #3: Én otthon szoktam eltávolítani a fogkövet magamnak.

Ez nem túlságosan valószínű, a fogkövet ugyanis otthoni eszközökkel nem lehetséges eltávolítani a fogakról. Mi az Egressy dentalnál persze láttunk már ilyen kísérleteket páciensek részéről – egyik sem végződött baleset nélkül, ezért az ilyen próbálkozásoktól mindenkit eltanácsolnánk.

Tévhit #4: Nem kell mennem fogkőeltávolításra, mert két éve már voltam.

A fogkő termelődése sajnos folyamatos, így idővel újra és újra kialakul a fogakon. Az már persze egyénenként eltérő, hogy milyen gyakorisággal érdemes szakemberhez fordulni, van, akinél elegendő évente, másoknál fél, vagy negyedévente ajánlott ismételni a kezelést. A kezelései alkalmával szakembereink felmérik minden páciensünk állapotát, így a fogkőeltávolítás javasolt gyakoriságát is meg lehet állapítani.

Tévhit #5: A fogkőeltávolítás károsítja a fogakat

Ennek épphogy az ellenkezője az igaz! A fogkő eltávolításához ultrahangos eszközt használunk, mellyel gyakorlatilag meg sem érintjük a fogat kezelés közben. A fogkőeltávolítás semmilyen mértékben nem károsítja a fogzománcot, viszont az általa nyert jó szájhigiénia képes megelőzni a legtöbb fogászati betegséget.

Tévhit #6: Ez csak fogkő, nem kell vele foglalkozni!

Elnézve a magyar lakosság fogazatának állapotáról szóló statisztikákat, sajnos a legkevésbé sem jellemző hazánkra a tudatosság a szájápolásban. Itt természetesen kikacsintunk minden kivételnek, aki erősíti a szabályt! A jó higiénia fontosságát nem lehet kellően hangsúlyozni. Még a szorgalmas fogmosók legnagyobb részének is szükséges időnként fogkőeltávolításra mennie, hiszen bizonyos területeket igen nehéz megfelelően tisztán tartani, ráadásul az életmód és az általános egészségügyi állapot is hatással lehet a fogkőképződésre.

Már azzal rengeteget tesz a problémák megelőzéséért, ha legalább évente ellátogat fogorvosához kontrollvizsgálatra. Ekkor ellenőrizzük fogai állapotát, meglévő fogpótlásait, korábban kezelt fogait, rákszűrést végzünk, és a szájhigiénia állapotát is nyomon követjük, így -ha akad is valamilyen probléma- még korán kezelhetjük!