Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

3 édesség, amit érdemes elkerülnie Húsvétkor

Önnél is elmaradhatatlan fogásnak számítanak az édességek húsvétkor? A legtöbb háznál a locsolásért járó csokoládétojás mellé gyakran kerül a csomagba savanyú és kemény cukorka, szeletes vagy táblás csokoládé, illetve gumicukor. Hogyan tudja elkerülni a cukor túladagolást és az azzal járó fogászati kezeléssorozatot? Bemutatjuk a 3 legkárosabb húsvéti édességet!

A húsvéti édességek egy része nem jelent komoly veszélyt a fogakra nézve, ám a következő három típust érdemes elkerülnie, ha nem szeretné a húsvét utáni napokat a fogászati kezelőben tölteni.

Savanyú cukrok

Sok szülő, nagyszülő csomagol a húsvéti ajándékkosárba savanyú gumicukrot. Ezek az édességek nagy arányban tartalmaznak savas összetevőket, amik rendkívül károsak, hiszen lemarják a fog védő- és szigetelőrétegét, a zománcot. A zománckárosodás elsőként az idegeket éri el: hideg ételek vagy italok fogyasztásakor lép fel fogérzékenység, nyilalló fájdalom. A rendszeres és nagy mennyiségű savanyúcukor-fogyasztás a fog csorbulásával, vagy akár eltörésével is járhat.

Kemény cukorkák

A kemény cukorkák szopogatása akár húsz percig is eltarthat: ilyenkor gyakorlatilag cukorban és savban úsznak a fogak. A gyakori cukorkázás eredménye a szuvas, illetve lyukas fog, melyet csak töméssel vagy inlay/onlay betéttel lehet rendbe hozni. Ha mindenképpen választani kell valamilyen örömforrást, mi inkább a rágós fajtákat ajánljuk.

„Ragadós” cukorkák

A ragadós cukorkák számítanak az első számú fogellenségnek. Ilyenek például a karamellel, kókusszal vagy diófélékkel töltött csokik és cukrok. Ezek beleragadnak a fogakba, illetve ráragadnak az íny felszínére, tökéletes táptalajt biztosítva a baktériumoknak, amik lassan bomlasztani kezdik a fogzománcot. A legtöbb csokoládészelet (pl. Twix, Milky Way és Snickers) tartalmaz ilyen ragadós összetevőket, ezért fogyasztásukat alapos fogmosással érdemes leöblíteni.

Kérdése van?
  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
  Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Kérdése van?


   KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

   Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.