Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Picik a rendelőben: Az első fogorvosi vizit

A tejfogak védelme ugyanolyan kiemelt figyelmet igényel, mint a maradó fogaké, hiszen a gyerekfogak biztosítják a később kinövő „felnőtt fogak” helyét. Mikorra érdemes időzíteni az első fogorvosi vizitet? Hogyan kerülhető el a felnőttekre jellemző dental fóbia?

Tervezze meg az első fogorvosi vizitet, kattintson ide!

Az első fogorvosi vizit meghatározó a gyermek életében. Rendkívül fontos, hogy a pici kellemes élményekkel, és ne fájdalommal, sírva távozzon a rendelőből. Ebben a fogorvos és az asszisztencia mellett a szülőknek is nagy felelőssége van. A negatív tapasztalatok (pl. fájdalmas kezelés, a fogorvos nem megfelelő bánásmódja) egy életre elvehetik a gyerek kedvét a fogorvosi rendelők látogatásától.

Érdemes 3-4 éves korra időzíteni az első fogászati ellenőrzést, lehetőleg akkor, amikor a gyermeknek még nincs akkut panasza (pl. elszíneződött, lyukas fog, fájdalmas fogelőtörés stb.).

Sírás = fájdalom?
A gyermekeknél a sírás egy normális reakció az őket ért élményekre. Az új érzések, illetve az idegen emberek és szituációk is kiválthatják belőlük. Fontos, hogy Ön ebben a helyzetben is megőrizze hidegvérét. Ha a gyermek azt látja, hogy Ön mosolyogva, nyugodtan viselkedik a fogászaton, ő is könnyebben hozzászokik majd a helyzethez.

Tapasztalt fogorvosaink fel vannak készülve a heves érzelmekre, sírásra, hisztire, de az általános tapasztalat az, hogy minél nyugodtabb a szülő és a fogászati személyzet, annál gyorsabban küzdi le a gyermek a szorongását. Az első ellenőrzésen már eredménynek számít, ha a lurkó kinyitja a száját, és hagyja, hogy a fogorvos megnézze a fogait anélkül, hogy belenyúlna abba. Ritkán előfordulhat, hogy a kicsi csak 2-3 látogatás után hagyja magát tényleges kezelni, ám azt már bátran, mosolyogva teszi.

8 tipp az első fogorvosi látogatáshoz:

  1. Varázsolja az első alkalmat kellemessé: válasszon megnyugtató, kedves fogorvost és rendelőt!
  2. Legyen nyugodt!
  3. Járjon elől jó példával: mossa a fogait naponta többször és látogassa a fogorvosát rendszeresen!
  4. Ne vesztegesse meg a gyermekét! Fontos, hogy az egészsége és ne az ajándékok miatt járjon fogorvoshoz.
  5. A fogorvosi látogatás soha ne legyen büntetés, illetve ne is fenyegesse őt ezzel!
  6. Ne féljen, amikor fogászatra mennek.
  7. Ne hagyja, hogy az ismerősök vagy rokonok fogászati rémtörténetekkel ijesztgessék gyermekét!
  8. Ne használja a fájdalom, injekció vagy szavakat a kezelés előtt!

Ne feledje!
Amennyiben probléma van a pici fogaival, azonnal keresse fel fogorvosát. Egyébként a tejfogak kibújásától számítva évente ajánlatos fogászati ellenőrzésre vinni őt.