Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Mit jelent? Fogászati kifejezések szótára

A fogászatban sok olyan kifejezés van, amelyet a betegek többsége nem ért. Nem kell latinból vizsgát tennünk ahhoz, hogy tisztában legyünk a jelentésükkel. Összegyűjtöttük a fogorvos-páciens kisszótárat.

Afta
Nagyon gyakori szájnyálkahártya betegség. Igen fájdalmas sárgás-fehéres hártyával borított fekély, melyet gyulladt udvar vesz körül. Kialakulásának oka ismeretlen, de okozhatja vírus, immungyengeség, pszichés vagy hormonális hatás is. Fogproblémák, pl. letört fog, éles szélű tömés, fogpótlás, illetve fogkő is előidézheti.

Alábélelés
A kivehető fogpótlások alatt egy idő után elkezd az íny visszahúzódni, sorvadni. Emiatt a fogsor elveszti stabilitását, billeghet, kényelmetlenné válhat, törheti az ínyt, ételmaradék kerülhet a fogsor és az íny közé. Az alábélelés segítségével ez a probléma megszüntethető.

Cirkónium-dioxid
A cirkónium-dioxid egy csúcsminőségű kerámia, melyet többek között az űrrepülésnél alkalmaznak. Ez a cirkóniumnak az oxigénnel alkotott vegyülete. Gyakran cirkón-oxidnak, vagy egyszerűen csak cirkonnak nevezik. A cirkon remek fizikai és esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik, az ebből készült fogpótlás szinte megkülönböztethetetlen az eredeti fogtól. Fényáteresztő képessége sokkal jobb, mint a hagyományos fémet tartalmazó pótlásoké.

Direkt héj, indirekt héj
A direkt héjat a fogorvos készíti el a fogászati székben egy speciális rétegezési technika segítségével.
Az indirekt héj vagy kerámia héj nem közvetlenül a szájban, hanem a fog előkészítése és lenyomatvétel után, fogtechnikus közreműködésével fogászati laboratóriumban készül, melyet a fogorvos ragasztóval rögzít a fogra.

E.max
Az E.max préskerámiával érhető el a legmagasabb esztétikai eredmény. A porcelánból készült héj vagy korona rendkívül homogén, tartós és szép. A foghoz hasonló fényáteresztő képességének köszönhetően tökéletesen természethű, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogaktól.

Fogászati góc
A gócok kisebb-nagyobb problémákat, de akár komolyabb betegségeket is előidézhetnek (pl. hajhullás, ízületi gyulladás stb.) Fogászati gócnak számít a fog gyökerén, ill. azok környékén keletkező elváltozás (gennyzacskó), a visszamaradt és elhalt foggyökerek, fogágybetegségek, gyökértömés maradványok és rossz gyökértömések, még elő nem bújt fogak, valamint a fogíny sérülései által kialakult gyulladások.

Gradia
A Gradia a fogászati kompozitok egyik kiemelkedő márkája, amelyből tömések, héjak és inlay/onlay betétek készülnek. Nagy előnye, hogy keménysége hasonló az eredeti fogakéhoz, így nem koptatja azokat.

Gyökércsúcs eltávolítás (resectio)
A gyökércsúcs resectio a gyulladt gyökérkezelt fog megtartásának egyik módja. A műtét során a gyökértömött fog fertőzött gyökércsúcsi részét a fogorvos eltávolítja, majd megtisztítja a közvetlen környezetét. A beavatkozás csak gyökérkezelt fogak esetén alkalmazható.

Implantáció
Az implantátumok a hiányzó fogakat helyettesítik – beleértve a fogak gyökerét is. A korábbi fogak helyére, a csontba kerülnek elhelyezésre (implantálásra). Ezek után az implantátumra kerül rögzítésre a korona.

Inlay, onlay
Ha a foghiány egyszerű töméssel tartósan már nem helyreállítható, vagy túl nagy méretű az üreg, akkor ezt a hiányt inlay vagy onlay segítségével kell pótolni. Az inlay és onlay lényegében betétet jelent, melyet gondos tervezés után a fogtechnikus mindenkinek egyénileg alakít ki. Ezek a betétek tartósabbak és jobb funkcionális értékkel rendelkeznek, mint a tömések. Anyagát tekintve lehet arany, kerámia, arany-kerámia, kompozit.

Kapcsos fogsor
A kapcsos fogsor abban az esetben ajánlott, ha a szájban több fog is található, de nem elegendők egy híd készítéséhez. A fém kapcsos fogsorral a hiányzó fogak egyszerűen és viszonylag olcsón pótolhatók. A megmaradt fogakra kapoccsal rögzül a kivehető fogsor.

Kürettálás
A kürettálás komoly fogágybetegség esetén alkalmazandó ellátás. A felgyülemlett fogkő hatására a fogak mellett mély fogínytasakok jönnek létre. A mélytisztítás a tasakokban levő fogkőfelrakódások, gyulladt szövetek eltávolítására szolgál.

Lingual (láthatatlan) fogszabályozó készülék
A lingual vagy más néven láthatatlan fogszabályozó készüléknél a brackettek a fogak nyelv felőli oldalára vannak ragasztva, így az esztétikus mosoly helyreállítása idején gyakorlatilag láthatatlan fogszabályozást biztosítanak.

Hidrogén-peroxid
A hidrogén-peroxid olyan kémiai vegyület, melyet 2 hidrogén és 2 oxigén atom alkot. Erős oxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt is használják sokan fertőtlenítőszerként. Vízben oldva végez nemcsak a vírusokkal és baktériumokkal, hanem a gombákkal is.

2012 októbere óta új Uniós szabályozás lépett életbe a hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő anyagok alkalmazásával kapcsolatban. Ennek értelmében kozmetikai kezelésként maximum 6%-os hidrogén-peroxid használata megengedett. Fogorvosok – indokolt esetekben – továbbra is alkalmazhatnak ennél erősebb fehérítőt. A rendelői peroxid-mentes fogfehérítő nem tartalmaz hidrogén-peroxidot, hatóanyaga a sodium-percarbonate, amely egy környezetbarát fehérítő.

Retenció
A szó jelentése visszatartás, megtartás. A fogszabályozó kezelés aktív időszaka után szükség van kivehető vagy fix retenciós (megtartó) készülék viselésére, amelyek nem hagyják a fogakat elmozdulni a már beállított helyükről.

Trepanálás
A gyökérkezelés első fázisát nevezik trepanálásnak. Ebben a fázisban történik az idegkamra megnyitása, az ideg eltávolítása és a gyökércsatornák tisztítása. Ez gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt történhet.

Wax-up
A wax-up egy lenyomatot követően fogtechnikus által egy gipszmintán viaszból elkészített látványterv. Ezt főként esztétikai kezelések előtt (pl. kerámia héj) szokták kérni a fogorvosok, hogy a beteg tisztában legyen, milyen változások várhatóak a fogain a tervezett kezelések után.

Nem talált választ a keresésére? Írjon nekünk:
  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
  Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Nem talált választ a keresésére? Írjon nekünk:


   KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

   Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.