Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Gyakori kérdések és válaszok a fogfehérítésről

A rendelői fogfehérítés napjainkban már rutin kezelésnek számít, mégis sok kérdés felmerül a fehérítés előtt. Melyik fogfehérítő típust kinek ajánlott? Milyen elszíneződéseken lehet javítani a rendelői fogfehérítéssel? Mennyire tartós az eljárás?

 

Milyen fogfehérítő kezelések vannak a rendelőben?
Rendelőnkben az Uniós szabályoknak megfelelően négyféle fogfehérítő eljárás közül választhat: a peroxid-mentes rendelői fogfehérítő és a belső fogfehérítő kezelések helyben, a rendelőben történnek, a fogfehérítő tollat és az otthoni fogfehérítő szettet otthoni használatra ajánljuk.

Kinek ajánlott a fogfehérítő kezelés?
A rendelői fogfehérítő kezelés mindenkinek ajánlott, aki elmúlt 18 éves és elégedetlen a fogai színével.

Kinek nem ajánlott a fogfehérítő kezelés?
A fogfehérítő kezelés nem ajánlott 18 éven aluliaknak, allergiásoknak, kismamáknak és ínybetegségben szenvedőknek. Ellenjavallt a kezelés szuvas fog, nem megfelelően záródó tömés vagy korona esetén is.

Milyen elszíneződéseken tud javítani a rendelői fogfehérítés?
A fogfehérítés eredménye függ a fogak állapotától, az életmódtól, illetve a fogfehérítés időtartamától. A helytelen életmód miatt elszíneződött fogakon (cigaretta, kávé, tea) szinte minden esetben látványos változást lehet elérni a rendelői fogfehérítéssel. Az örökletesen sötétebb színű fogak is fehérebbek lesznek a kezelés hatására.

A gyermekkorban, bizonyos gyógyszerek, túlzott fluoridbevitel miatt elszíneződött fogaknál az eredmény nem minden esetben garantált. A fehéredés mértéke függ a fog szerkezetétől, az elszíneződés mértékétől, a gyógyszer behatás idejétől, illetve a zománc és dentin sérülés mértékétől. A kezelések után a foltok nem tűnnek el teljes mértékben, de kevésbé feltűnőek lesznek. A kékes vagy szürkés árnyalatú fogak nehezen fehéríthetőek.

Hány árnyalattal lesz fehérebb a fog a kezelést követően?
A peroxid-mentes fogfehérítés a 16 árnyalatból álló fogfehérítési skálán általában 2-3 fokozatot tud fehéríteni.

Mennyire tartós eredményt biztosít a fogfehérítő kezelés?
A fogfehérítés tartóssága függ az illető étrendjétől és szokásaitól. Minél több színezéket tartalmazó ételt vagy italt fogyaszt, a fehérség annál hamarabb tűnik el. Az eredmény általában két évig látható.

Mennyi ideig tart a fogfehérítés?
A fogfehérítő kezelés alkalmanként 3×10 percig tart. Ezt előzi meg egy fogkő-eltávolítás intraorális homokfúvással és polírozással. A két beavatkozás együtt 1,5 órát vesz igénybe.

Hány százalékos peroxidot tartalmaznak a fogfehérítő termékek?
2012 októbere óta új Uniós szabályozás lépett életbe a peroxid tartalmú fogfehérítő anyagok alkalmazásával kapcsolatban. Ennek értelmében kozmetikai kezelésként maximum 6%-os hidrogén-peroxid tartalmú anyag használata megengedett. Fogorvosok – indokolt esetekben – továbbra is alkalmazhatnak ennél erősebb fehérítőt. A rendelői peroxid-mentes fogfehérítő nem tartalmaz hidrogén-peroxidot, hatóanyaga a sodium-perborate, amely egy környezetbarát fehérítő. Mivel fájdalommentesen távolítja el az elszíneződésért felelős lerakódásokat, így nem károsítja az ínyt, sem a fogzománcot, ezért nem okoz fogérzékenységet sem.

Mikor ajánlott a belső fogfehérítés?
A belső fogfehérítést csak gyökérkezelt fogak esetén szoktuk alkalmazni. A beavatkozás során a fogorvos a fog belsejébe helyezi a fehérítő anyagot, majd ideiglenes töméssel lezárja. Kb. 1 hét alatt fehéredik ki az elszíneződött fog. A kezelés egy végleges töméssel zárul.

Fehérednek-e a koronák és a tömések?
A fogfehérítő anyagok kizárólag élő szervezetre vannak hatással, fogpótlásokra (inlay/onlay betétek, tömés, korona) nem. A koronákat, hidakat csak fogtechnikus közreműködésével lehet fehéríteni.

Mennyibe kerülnek a fogfehérítő kezelések?
Rendelőnkben alkalmazott fogfehérítő kezelések árait itt találja. www.egressydental.hu/arak

Kérdése van a fogfehérítéssel kapcsolatban? Írjon nekünk:
    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
    Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.