Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Gyakori kérdések a fogszabályozásról

Mennyi ideig kell hordani a készüléket? Melyik fogszabályozó a legjobb? Mennyibe kerül egy készülék? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat a fogszabályozással kapcsolatban. Ismerje meg őket, kattintson ide!

A fogszabályozás előtt, akár fiatalon, akár felnőttként vág bele az ember, rengeteg kérdés merül fel. A leggyakrabban feltett kérdésekre próbáltuk meg összegyűjteni a válaszokat Dr. Kis-Márton Huba fogszabályozó szakorvossal.

Mennyi ideig tart a kezelés?
A fogszabályozó kezelés minden esetben egyénfüggő. A kezelési idő nagyon sok tényezőtől függ (pl. torlódás mértéke), de általában 1-2 évig tart.

Hány évesen érdemes szabályoztatni a fogakat?
A fogszabályzás nincs korhoz kötve, kisgyerekként vagy akár felnőttként is érdemes belevágni a kezelésbe. Az idő múlásával csak a technikai lehetőségek módosulnak.

Mikor lehet kivehető fogszabályozót hordani?
A kivehető készülékeket többnyire csak kisgyerekeknél javasoljuk, hiszen az ő esetükben az állcsont még fejlődésben van, így a problémák könnyebben/gyorsabban korrigálhatóak. Felnőtteknél a Happy Smile láthatatlan készülék jelenthet alternatívát, de ez a fajta kezelés sem alkalmazható mindenkinél.

Éjszakai fogszabályzót felnőtteknek is lehet hordani?
Nem, éjszakai fogszabályozó felnőtt korban csak retencióként (fenntartásként) hordható.

A fogszabályozásnál minden esetben ki kell húzni néhány fogat?
Nem, foghúzás csak abban az esetben javasolt, ha a fogak nem férnek el az állcsontban. Kivételt jelentenek ez alól a rosszul növő bölcsességfogak, amelyeket még a kezelés előtt érdemes eltávolítani.

Mi a fogszabályozás menete?
A fogszabályozó kezelés egy konzultációval kezdődik: a röntgen és/vagy CT alapján felállítjuk a diagnózist. A kiértékelés után megbeszéljük a lehetőségeket, készítünk egy árajánlatot és egy kezelési tervet, a konkrét kezeléssorozat csak ezután kezdődik. A lenyomat alapján elkészül a fogszabályozó készülék. Rögzített fogszabályzó esetén ezt felragasztjuk a fogakra egy speciális ragasztó segítségével. Kivehető készüléknél erre nincs szükség. Általában havonta egyszer kell húzásra jönni. A szükséges idő eltelte után levesszük a fogszabályozót, és újabb lenyomatot készítünk a fogról. Erre készül el az ún. retenciós készülék, amivel tartósan rögzítjük az ideális állapotot.

Mit lehet enni fogszabályozás alatt?
A fogszabályozó kezelés alatt érdemes elkerülni az olyan ételek fogyasztását, amelyek beleragadhatnak a fogakba. Ilyenek pl. a rágó, a popcorn vagy töltött csokoládék. Ilyenkor nehezebb a fogak tisztítása, és nagyobb esély van a fogszuvasodásra.

Mit lehet inni fogszabályozás alatt?
A fogszabályozó kezelés alatt bármilyen ital fogyasztható.

Nem akarok fém fogszabályozót hordani. Nincs más megoldás?
Manapság rengeteg fogszabályozó készülék közül lehet választani. A klasszikus fém brekettek és sínek helyett választható esztétikus kerámia vagy zafír brekett, illetve ezek kombinációja is (mosolyvonalig színtelen, utána fém). A lingual (láthatatlan) készüléket a nyelv felől rögzítjük. A készüléktípusokról itt olvashat bővebben!

Fáj a fogszabályozó kezelés?
A kezelés inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. A fogak az első hetekben érzékenyek lehetnek, de ez idővel elmúlik.

Fogszabályozás előtt vagy után érdemes fogfehérítésre menni?
Mivel a kezelés évekig is elhúzódhat, ezért érdemes előtte és utána is részt venni egy peroxid-mentes fogfehérítésen. Ez a fajta fogfehérítő nem károsítja a fogakat, így akár félévente is megismételhető.

Implantátum esetén lehet fogszabályozni?
Az implantátum nem jelent kockázatot fogszabályozó esetén.

Fogpótlás esetén is bele lehet vágni fogszabályozó kezelésbe?
Igen, a fogpótlás nem akadályozza a fogak gyökerét a mozgásban.

Nem akarok fogszabályozót. Van más megoldás is?
A héjkerámia technika jelenthet egyedül alternatívát a kusza fogakra. Itt a problémát csak esztétikailag orvosoljuk, vagyis a torlódás megmarad, de nem látszik majd mosolygás közben. Tudjon meg többet az eljárásról, kattintson ide!

Mennyibe kerül egy fogszabályozó?
A fogszabályozó ára függ a problémától és a készüléktípustól. Rendelőnkben kivehető készüléket 30.000 Ft-tól, rögzített fogszabályozót 130.000 Ft-tól készítünk.

További kérdése van a fogszabályozó kezelésről? Kérjen időpontot konzultációra, töltse ki az űrlapot: