Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Foltos fogak? Van rá megoldás!

A fogakon megjelenő fehér, illetve sárgásbarna színű foltok a fluorózis tünetei. Általában gyerekkorban alakulnak ki, de sok felnőtt életét is megkeserítik ezek a makacs elszíneződések. Hogyan keletkeznek és mivel kezelhetőek?

A fogakon megjelenő fehér foltok a túlzott fluorid használata miatt alakulnak ki. Gyakori, hogy már gyermekkorban, 7-8 évesen jelentkeznek a tünetek a maradó fogakon. Egyes esetekben alig észrevehetőek, viszont előfordulhat, hogy sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, feltűnő lyukak jelennek meg a fogzománcon.

Elkerülhető lenne?

A fluorózis kialakulásáért a szülők, illetve a gyermekorvosok is felelősek lehetnek. Egyes gyümölcslevek, ásványvizek, üdítőitalok, valamint gyógyszerek magas fluoridtartalommal rendelkeznek, ezek használatát kerülni kell. Érdemes megvizsgálni a fogkrémek, öblítők fluoridtartalmát vásárláskor.
Az ideális termékek nem vagy csak alig tartalmaznak fluoridot.

A magas fluorid tartalmú készítmények általában kellemes ízűek, a gyermekek előszeretett fogyasztják – nem csak fogmosási célokra. Fontos, hogy a szájápolási kellékeket kisgyermekek számára nem elérhető polcon kell tárolni, mert a készítmények lenyelése hányingerrel, hasmenéssel, hányással, valamint hasi fájdalmakkal járhat.

Hogyan kezelhetőek a fehér foltok a fogakon?

A fluorózis okozta fehér foltok maradandó esztétikai problémát jelentenek: a gyermekkorban kialakult fehéres, barnás vagy rozsdás elszíneződések felnőttként sem múlnak el. Érdemes a foltok megjelenése esetén azonnal fogorvoshoz fordulni.

Amennyiben az elszíneződések a frontfogakon, esztétikailag zavaró és/vagy jól látható helyen helyezkednek el, ajánlatos a kezelésük mellett dönteni. Ún. bondozással (egy fényre kötő anyag alkalmazásával, amely erős fedő réteget biztosít, ezzel védve a zománcot) vagy az extra vékony kerámia héjak alkalmazásával eltüntethetőek a zavaró fehér foltok.

Fehér foltokat fedezett fel a fogain? Kérjen időpontot konzultációra!

    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.