Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Fogfehérítés: otthon vagy a rendelőben?

A fogfehérítés manapság éppolyan hétköznapi kezelésnek számít, mint a fogkőleszedés vagy a fogtömés. A tökéletes hollywood-i mosoly eléréséhez többféle fogfehérítő eljárás közül választhat. Mi a különbség az otthoni és rendelői fogfehérítés között? Lerántjuk a leplet a titokról!

Természetes fogszínünket szüleinktől örököljük, ám az évek során különböző színezőanyagok kerülhetnek a fogak keményebb szöveteibe. A rendszeres kávé- és teafogyasztás, illetve dohányzás hatására akár 10 árnyalattal is sötétebb lehet a fogszín. Idővel a zománc vastagsága is csökken, így a sötétebb színű dentin átüthet a fogzománcon.

Otthoni vagy rendelői fogfehérítés?
Az otthoni és a rendelői fehérítés között a valódi különbség a hatóanyag koncentrációjában rejlik. Az otthon használatos fogfehérítő módszerek sokkal kisebb koncentrációban tartalmazzák a fehérítő anyagot, így nem lehet velük olyan látványos eredményt elérni, mint a szakorvosi kezeléssel.

A rendelői körülmények, a fogorvosi vagy asszisztensi segítség és a tökéletes ínyvédelem lehetőséget ad arra, hogy olyan szerekkel fehérítsék a fogakat, amikben jóval nagyobb a hidrogén-peroxid koncentrációja. A fogorvosi keretek között lezajlott fogfehérítés párosulhat egy speciális fénykezeléssel is, ezzel együtt általában egy órát vesz igénybe a munkafolyamat. Ezzel szemben, az otthoni fogfehérítés akár heteket is igénybe vehet, és ez alatt nagymértékben károsodhat az ínyt, ami gyulladáshoz is vezethet.

Kezelés után
A fehérítő kezelés után tapasztalható némi érzékenység, de ez általában 24 órán belül megszűnik. Ahhoz, hogy a fogfehérítés valóban tartós legyen, érdemes 10 napig „színmentes” diétát tartani: ebben az időszakban nem fogyasztható színező hatású étel, sem ital (pl. kávé, tea, kóla, vörösbor, curry), mert a meggyengült fogzománcba és a fogszövetekbe könnyebben lerakódnak a színváltozást előidéző anyagok.