Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Elvékonyodott fogak – Mit lehet tenni ellene?

Önt is zavarják elszürkült, elvékonyodott fogai? Rendszeres ápolja őket, mégsem tapasztal változást? Szeretné kezeltetni elvékonyodott fogait, de nem tudja, milyen módszerrel hozhatóak helyre az áttetsző, letört fogfelszínek?

A fogzománc egy áttetsző réteg, amely a dentint, a fog belsejét óvja a külső behatásoktól. A zománc mennyiségének csökkenése vagy éppen teljes elvesztése miatt a fog koronája eldeformálódhat, illetve ha ez a zománcréteg sérül, elvékonyodik, lekopik, akkor a belső sárgás réteg (dentin) láthatóvá válik, és a fog elszíneződött hatást kelt.

A zománckopás eleinte nem jár fájdalommal: a fog fénytelenebbé, puhább válik. A kopás során mélyedések, barázdák képződnek a fogak felszínén, ezek a sérült részek okozhatnak fájdalmat/fogérzékenységet bizonyos ételek, italok fogyasztása esetén.

A zománckopás normális jelenség, ám esztétikailag és az idő múlásával fizikálisan is zavaró lehet. Kezdeti stádiumban még visszafordítható a folyamat, ám ha elmarad az „életmódváltás” és a szükséges fogászati kezelés, akár a fog elvesztésével is járhat.

Mi okozza a fogak elvékonyodását?
A zománckopást előidézhetik a savas-cukros ételek, italok, illetve egyes szalicilotokat tartalmazó gyógyszerek is. A természetes savak, mint a zöldségekben, gyümölcsökben található citromsav, valamint az ecet alapú öntetek, mártások és savanyúságok is zománckárosító hatással rendelkeznek.

A fogzománc élettartamának megnövelése érdekében nem célszerű lemondani a savtartalmú tápanyagokról, csak a fogyasztásukra kell kiemelt figyelmet fordítani. Gyümölcslevek ivásakor érdemes szívószálat használni, mert így csökkenthető a fogak és a savas tartalom érintkezési felülete. Célszerű elkerülni a lassú kortyolgatást, vagy a nedű szájban való öblögetését.

Az étkezéseket mindig ajánlott a száj kiöblítésével zárni, mert a víz felhígítja a savakat, amelyek így kevesebb kárt tudnak okozni a fogzománcban. Hasonló okokból célszerű az étkezéseket követően sajtot fogyasztani, amely megszabadítja a fogakat a savas lerakódásoktól. A szájüreg optimális pH-értékének helyreállításához érdemes evés után cukormentes rágógumit rágni, amely fokozza a nyálelválasztást.

Elvékonyodott fogak ápolása, kezelése

A D-vitamin és kalcium együttes bevitele erősíti a fogzománcot. Léteznek zománcvédő fogkrémek, illetve zselék is, amelyek elősegítik a zománc remineralizációját (az ásványi anyagok pótlását). A gyógyszertárakban és drogériákban kapható erózióvédő készítmények (pl.: Elmex gél, Tooth Mouse gél) csökkentik a kopás mértékét, ám nem tudják az elvékonyodott zománcréteget visszaállítani.

Előrehaladott zománckopás esetén a porcelán héjak, illetve koronák jelentenek megoldást. Az extra vékony fogpótlások megvédik a fogat a kopástól és biztosítják annak tökéletes működését.

Elvékonyodtak a fogai?

    Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.