Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Egészséges gyermekfogak

Tudta, hogy a rossz táplálkozási szokások akár gyermeke „fogának életébe” is kerülhet? Már az első hónapoktól érdemes bevezetnie azokat a szigorú szabályokat, amivel elkerülheti a 2-3 éves korban megjelenő barnás elszíneződéseket, szuvasodásokat.

Tovább a 8 pontos ellenőrző vizsgálatra…

A tejfogak funkciója rendkívül fontos: nemcsak a harapás és a rágás kialakulásban, hanem a beszédhangok helyes képzésében is főszerepet játszanak. Emellett nélkülözhetetlenek a maradó fogak helyfenntartásában is.

Amennyiben a tejfog már kis korban szuvasodik, megnő az esélye a maradó fog szuvasodásának is. Sajnos a beteg fog eltávolítása nem jó megoldás: a túl korán eltávolított tejfog miatt a maradó fog is korábban érkezik, beszűkítve vagy elzárva a helyet a később előtörő fogaknak. Ezért nagyon fontos, hogy már kiskortól a tejfogakra is kiemelt figyelmet fordítson!

Ellenőrizze, helyesen ápolja-e gyermeke fogait:

 

 • Milyen funkciót tölt be a cumisüveg a gyermek életében? Csak folyadékfogyasztásra vagy inkább nyugtatásra használja?

A cumisüvegfüggő gyermekeknél gyakrabban fordul elő az ún. „baby bottle” szindróma, vagyis a frontfogak barnás elszíneződése. Próbálja elkerülni az állandó cumisüveg rágcsálást, csak akkor hagyja nála a palackot, ha valóban iszik belőle!

 • Gyermeke elmúlt 1 éves, ám még mindig cumisüvegből iszik?

1 éves kor felett érdemes áttérni a pohárból vagy bögréből való ivásra, így gyermeke nem áztatja cukros teában a fogait egész nap.

 • Milyen italt fogyaszt leginkább gyermeke?

A cukros üdítők, teák, szörpök, sőt a tej és a kakaó is növeli a korai fogszuvasodás esélyét. Az ízesített italok helyett szavazzon a babavízre, vagy a cukormentes gyermekteára.

 • Gyakran nyalja meg gyermeke cumiját?

Tudta, hogy a „közös cumival” vagy fogkefével átkerülhetnek a szuvasodást okozó baktériumok az ő szájába is? Nyalogatás helyett válassza inkább a vizes tisztítást!

 • Gyermeke elmúlt 3 éves, de a cumiról nem tudott lemondani?

3-4 éves kor után a rendszeres cumizás a szájpad deformitását okozza, ezért fontos hogy ilyen idősen már ne legyen napi szintű használati eszköz. Közeledik a Mikulás, remek alkalom, hogy kislánya/kisfia odaadja neki ajándékba.

 • Mikor kap gyermeke édességet?

A naponta többszöri, rendszertelen csokoládéfogyasztás az elhízás mellett fogszuvasodást okoz. Az édesség csak a főétkezések után szerepeljen a listán, és ne felejtse emlékeztetni gyermekét az azutáni fogmosásra!

 • Milyen gyakran fogyaszt gyermeke zöldséget/gyümölcsöt?

Az egészséges harapnivalók amellett, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, erős rágásra ösztönző ételek. A fogaknak jót tesz, ha naponta egyszer rendesen igénybe veszik őket.

 • Megvan a napi két fogmosás?

Óvodás korban már naponta kétszer kell fogat mosni (reggel és este). Ezt ellenőrizni és/vagy megcsinálni minimum 7 éves korig a szülő feladata. Ne feledje, hogy az esti fogmosás után már nem iható sem tea, sem gyümölcslé, csakis tiszta víz.

Már bekövetkezett a baj?

  Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.