Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Direkt héj – porcelán héj: mi a különbség?

Elégedetlen a fogai színével, alakjával vagy méretével? Kerámia héjat szeretne készíttetni, de nem tudja, melyik típus lenne megfelelő? Dr. Bévárdi Réka esztétikai fogorvos segít kiigazodni a különböző fogászati héjak között.

Direkt héj, porcelán héj, héjkerámia… Számos névvel szokták illetni a laborban vagy fogorvos által készített extra vékony fogászati héjakat. Az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmányát főként frontfogaknál szokták alkalmazni: letört, elcsavarodott, repedt, sérült vagy esztétikailag zavaró eseteknél, például túl rövid fogaknál. Gyökérkezelés után is ajánlott, amennyiben az elszíneződött fog belső fogfehérítéssel nem gyógyítható.

A fogászati héjnak két fajtája van: a direkt héj a fogorvos székében közvetlenül, az indirekt héj pedig fogtechnikus közreműködésével készül. Miben különböznek egymástól?

Direkt héj – Új mosoly egy ülésben

A direkt héjat a fogorvos készíti el a fogászati székben egy speciális rétegezési technika segítségével. A kezelés a fog tisztításával és előkészítésével, illetve a megfelelő tömőanyag-színek kiválasztásával kezdődik. Az anyagok rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre, oly módon, hogy az egyes anyagszíneket, amelyek alig térnek el egymástól, a fogorvos váltakozva alkalmazza. Az elkészült direkt héjat a kidolgozás után az orvos fényesre polírozza, hogy az tökéletesen élethű legyen.

A direkt héj legnagyobb hátránya a laboratóriumi körülmények hiánya.

Porcelán héj – Tökéletes mosoly két ülésben

Ez a típusú fogászati héj nem közvetlenül a szájban, hanem fogtechnikus közreműködésével, fogászati laboratóriumban készül. Két típusa van: gradia és E.max préskerámia. A gradia héj alapanyaga a kompozit, egy speciális műanyag. Nagy előnye, hogy puha, így nem koptatja a saját fogakat.

Az E.max préskerámiával érhető el a legmagasabb esztétikai eredmény. A porcelánból készült héj rendkívül homogén, tartós és szép. A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj és tökéletesen természethű, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogaktól.

A porcelán héj elkészítése általában két ülésben történik. Első alkalommal a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség, az előkészítés során a fogból 0.5-1 mm került eltávolításra. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, amire a fogtechnikus elkészíti a porcelán héjat. Az első kezelés az ideiglenes héjak felrakásával végződik. Második alkalommal az elkészült héjak próbája és ragasztása történik.

A kerámia héj legnagyobb hátránya, hogy irreverzibilis folyamat, azaz nem visszafordítható. Bár a kezelésnél nem kell a fogakat lecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, ám a fog látható, elülső felszínének megmunkálására szükség van, ami a későbbiekben nem „növeszthető vissza”.

Kérdése van a héjkerámia technikával kapcsolatban? Írjon nekünk:
    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése
    Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.
    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.