Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Dental fóbia – Legyőzhető a fogorvostól való félelem!

Ön is évek óta halogatja fogai rendbetételét? Még a fájdalom sem hat elég ösztönzően Önre? Nem kell, hogy a dental fóbia megkeserítse a hétköznapjait! Ismerje meg azokat a trükköket, amelyekkel legyőzheti a fogorvosnál a pánikot!

Az emberek több mint 5%-a szenved dental fóbiától. A fogorvostól való félelem annyira erőssé válhat egyesekben, hogy akár évtizedekig a fogorvos felé sem néznek. Pedig a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhetőek a komolyabb fogproblémák. Az elhanyagolt fogazatban rejlő veszély csak akkor tudatosodik igazán, amikor a fájdalom állandóvá válik, és azonnali kezelésre van szükség.

A fogorvostól való félelem kialakulásának számos oka lehet: a korábbi rossz tapasztalatok mellett előfordulhat, hogy a rendelőben lévő hangok, ízek, illatok váltanak ki negatív érzelmeket a páciensben. Gyakori az eszközöktől és a fájdalomtól való irtózás, illetve sokan a szokatlan élethelyzet sem tudják feldolgozni. Pedig mint minden lelki eredetű betegség, egy kis odafigyeléssel és törődéssel ez is gyógyítható.

Hogyan tud felülkerekedni a dental fóbiáján? Haladjon lépésről lépésre:

 

  1. Fordítson kiemelt figyelmet az orvosválasztásra!

Egy amerikai tanulmány szerint fogorvos választásakor a szakmai felkészültség mellett az empátia és a humor játssza a legnagyobb szerepet. Egy nyugodt, megbízható orvos mellett a beteg félelmei is gyorsabban csökkenek.

Ismerje meg jobban a kiszemelt fogorvost! Kérjen róla véleményeket, vagy olvasson beszámolókat internetes fórumokon, weboldalakon. Ismerje meg a stílusát, hogy meggyőződhessen, valóban rá van szüksége.

„Nagyon sokra értékelem a csapat munkáját. Segítettek a problémám megoldásában, és ami nagyon jó, hogy feloldották azt a „félelmet”, ami eddig kialakult a bennem a fogorvoslással kapcsolatban! Köszönöm!” Prommer József

2. Ismerje meg az ellenséget!

A fogorvosi rendelőről sokaknak egy rideg, kórházszagú terem jut eszükbe, pedig a modern klinikák inkább hasonlítanak egy barátságos nappalira, mint egy gyógyintézet folyosójára. A váróban található kellemes színek és a kényelmes bútorok is segítenek az oldódásban.

Ne vesse bele magát rögtön a kezeléssorozatba: az első találkozó célja elsősorban a félelmek csillapítása, a bizalom kiépítése legyen. Csak akkor kezdje el fogai rendbetételét, ha az első alkalom után úgy érzi, jó helyen van.

  1. Ne felejtsen el kommunikálni!

Érzékeny? Nyom? Szúr? Ne tartsa magában az érzéseit! Egy jó fogorvos folyamatosan figyeli a páciense reakcióit, de néha előfordulhat, hogy nem veszi észre az apró jeleket. Legyen őszinte az orvosához, és kommunikáljon vele.

A kezelések közben általában nehezített a beszéd, ezért egyezzenek meg egy közös jelben, amit használhat, hogyha bármilyen kellemetlenséget tapasztal. Ilyen lehet például, ha felemeli a jobb kezét.

„Dr. Bévárdi Réka doktornő hihetetlenül jól csinálja a munkáját, még a szurit is (amitől mi betegek aztán mindannyian irtózunk!!) mérnöki pontossággal és fájdalom mentesen adja be…Hát nem is tudom, talán nem sértődik meg kedves Doktornő, ha egyszerűen „Fogtündérnek” nevezem…” Tóbiás Kázmér

Évek óta halogatott fogproblémája van?

    Jelentkezzen be most a +36 70 381 5871 vagy +36 70 595 5524 számok valamelyikén, vagy kérjen visszahívást tőlünk online az alábbi adatok kitöltésével.


    KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

    Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.