Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

A fogaink is legyenek egészségesek idén!

Az új év mindenkinek azzal a gondolattal kezdődik, hogy idén mi is lesz majd másképp. Vagyis mi lesz jobb, hogyan leszek jobb és hatékonyabb, sikeresebb, boldogabb és persze egészségesebb. És mégis, amikor összeállítjuk a szuper tervünket az évre, egy dologról rendszeresen megfeledkezünk – vagyis a száj és a fogak egészségéről.

Pedig egy kis odafigyelés a reggeli és az esti fogmosásnál már rengeteget segít, és az egész folyamat nem vesz több időt igénybe, mint 10 perc. Naponta. Összesen.

A helyes fogmosás

A szájápolási rutinról mindenkinek ugyanaz jut eszébe először: a fogmosás. De nem mindegy hogyan végezük el ezt. Fontos a jól kivitelezett fogmosás, hiszen megóv a fogszuvasodástól, a fogbetegségektől és segít a fogászati kezelések eredménynek megőrzésében is.

Naponta legalább kétszer mossunk fogat: először reggeli után, majd pedig lefekvés előtt. Egy éjszaka alatt megharmincszorozódhat azon baktériumok száma, amik a fogszuvasodás kialakulásáért felelősek. Legyen bármilyen késő is, mossunk fogat mindenképp!

A fogmosás időtartama sem mindegy: legalább 2 percig mossunk fogat. Ne sajnáljuk az időnket az egészségünkre, kiváltképp a fogainkra fordítani! Egyes elektromos fogkefék ma már beépített időzítővel rendelkeznek, ami segít a kétperces intervallum betartásában.

A fogmosás helyes technikája

Bár több fajta fogmosási technika is létezik, érdemes a következő pár szempontot figyelembe venni minden alkalommal:

 • Borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomjunk a fogkefére.
 • A fogkefe sörtéinek és a fogak által bezárt dőlésszög 45 fokos legyen
 • Egyszerre 2-3 fog külső felszínét tisztítsuk meg, egymás után haladva, függőleges mozgásokkal
 • A belső felületet hasonló módon tisztítsuk
 • Az első fogak belső felszínének tisztása könnyebb, ha a fogkefét függőlegesen tartjuk
 • Ezt a mozdulatot foganként (2-3 foganként) legalább 5ször ismételjük meg
 • A rágófelszínek megtisztításához helyezzük a fogkefét a fogak felszínére és enyhén mozgassuk előre-hátra.
 • Háromhavonta cseréljünk fogkefét
 • Két fogmosás között mindig hagyjuk megszáradni a fogkefét.
 • Ne mossunk túl erősen fogat. Ettől nem lesz kevesebb a lepedék, de a fogzománc sérülhet
 • Fél évente menjünk el fogorvosi kontrollra és dentálhigiénés kezelésre
 • Ne felejtsük el a nyelvet is megtisztítani, mert a lepedék azon is megtelepszik, aminek következménye többek között a kellemetlen szagú lehelet lehet.
 • Érdemes szénhidrátok fogyasztása után fogat mosni, vagy legalább egy rágót bevenni, mert a rágás fokozza a nyáltermelést, ami tisztítja a szájüreget.

A megfelelő fogkefe kiválasztása

Hagyományos fogkefék

Bár rengeteg fajta fogkefe létezik, mégis van pár irányelv, amit érdemes figyelembe venni a kiválasztáskor.

Érdemes puhább fejű kefét választani, mert kevésbé sérti az ínyt és a zománcot, és a tisztítóképessége ugyanakkora.

Érdemes olyan fogkefét választani, aminek valamivel kisebb a feje, mert az ilyen kefékkel jobban elérjük az apróbb, rejtettebb helyeket is.

Elekromos fogkefék

A mai technológiákat ismerve vagy szónikus elektromos fogkefét vagy olyan elektromos fogkefét érdemes választani, ami nem csak előre-hátra és jobbra-balra mozog, hanem föl és le is, azaz 3D mozgást végez.

A fogkrém választás

Nagyon sok fajta fogkrém létezik és bizony nehéz a választás. Érdemes lehet a fogorvosunkkal is egyeztetni, hogy pontosan milyen fajta fogkrémet is vásároljunk. Amennyiben nincs különösebb igényünk, vagy allergiánk, érdemes fluorid-tartalmú fogkrémet vásárolni, ami beépül a fogzománcba és erősíti a fogakat. Javasolt több típusú fogkrémet felváltva használni.

Mivel kell és mivel lehet kiegészíteni a szájápolási rutinunkat?

Fogselyem

A fogselyem arra jó, hogy olyan helyeket érjünk el a fogaink között, ahová a fogkefék sörtéi nem érnek be, még az interdentális fogkefék sem.

Rengeteg fajta és féle fogselyem létezik, különböző vastagságokban, több külön szálból vagy csak egyből, ízesített változatban, vagy ami bevonattal rendelkezik a könnyebb használhatóság érdekében.

Kell-e fogselymet használni egyáltalán? Igen, kell. Még pedig minden fogmosás után, de legalább naponta egyszer. Fontos tudni, hogy a fogmosással csak a fogak felszínének 65%-át tudjuk rendesen megtisztítani, a maradék 35%-ot pedig csak ezzel az eszközzel tudjuk elérni, ami jelentősen csökkenti a fogbetegségek és fogszuvasodás kialakulását.

Az interdentális fogkefe

Az interdentális fogkefe tágasabb fogközök, bizonyos fogpótlások és fogszabályzók nehezen tisztható részeinél alkalmazható tisztítóeszköz. Lényegében a kefe sörtéi körbe vesznek egy központi tengelyt. Több méretben és formában lehet ezeket az eszközöket kapni, vannak kisebbek, nagyobbak, rövidebbek hosszabbak és henger vagy kúp alakúak is.

Naponta legalább egyszer érdemes használni, de csak akkor, ha van tágabb, megnyílt fogköz. Figyeljünk arra, hogy a használat során ne sértsük meg az ínyünket.

Az alapos fogápolás olcsó és még sok időt sem vesz igénybe.

A nem megfelelő lepedék eltávolítás következménye kezdetben csak fogkő megjelenése, majd fogágybetegségek kialakulása, amik akár csontpusztuláshoz és fogak elvesztéséhez is vezethetnek és -nem mellesleg-a lepedék az oka a fogszuvasodásnak is.

Kérjen időpontot fogászati kontrollra:


  KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

  Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.

  Kérjen időpontot fogászati kontrollra:

   KapcsolatfelvételHírlevélküldésKülönleges akció, ajanlat küldése

   Az adatvédelmi nyilatkozat itt ​olvasható.