Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

A 4 leggyakoribb nyári fogbaleset – Így kezelje őket!

A fogfájás mindig rosszkor jön: a régóta várt nyaraláson egy letört fog vagy kiesett tömés tönkreteheti az egész család pihenését. Mit tegyen, ha onlay betétjét az ebédjében látja viszont? Hogyan kezelje a kiesett gyermekfogakat? Összegyűjtöttük a 4 leggyakoribb nyári fogbalesetet:

Letört fog, kiesett tömés, elhagyott fogpótlás. A leggyakoribb fogbalesetek a rendszertelen kontroll ellenőrzések mellett a szokatlan ételek, a kiszámíthatatlan időjárás és az extrém balesetek miatt következnek be. Ám nem minden esetben van szükség azonnali beavatkozásra.

  1. Érzékeny fog

A tengerparti melegben bizonytalannak érzi tömött, gyökérkezelt fogát? Amennyiben a furcsa érzés nem köthető hideg vagy meleg ételhez/italhoz, nem kell azonnal fogorvoshoz fordulnia. Az időjárás változásokat, frontokat a törött csontokhoz hasonlóan a gyökérkezelt fogak is megérzik – anélkül, hogy bármilyen káros elváltozás lenne rajtuk. Ha a front elmúltával sem csillapodik az érzékenység, nyaralás után keresse fel fogorvosát!

  1. Kiesett fogpótlás

Egy keményebb falat után a tányérjában marad az inlay/onlay betétje? Valószínűleg a ragasztó nem bírta a hirtelen jött kiképzést. Tegye el a kiesett fogpótlást, és ügyeljen rá, hogy a betét nélkül maradt foga rendszeres, alapos tisztításban részesüljön addig, amíg nem jut el fogorvosához. A gyengéd fogmosás mellett használjon színezékmentes szájöblögetőt is.

  1. Kiesett tejfogak

Gyermeke a nagy szabadságban ügyetlenül ért földet, és gyökerestül kiesett az egyik tejfoga? Ne adja oda a fogtündérnek! Amennyiben épségben megmaradt, őrizze meg, és a nyaralás után vigye el fogorvosához – gyermekével együtt. A gyökérrel rendelkező tejfogat sok esetben még vissza lehet tenni az ínybe. A tejfogak helyfenntartóként funkcionálnak, azaz előkészítik/megtartják a maradó fogak helyét az ínyben.

  1. Letört fog

Egy óvatlan harapástól letört a foga? A nyári szezon gazdag „foggyilkos” ételekben: a magvas gyümölcsök, például a meggy vagy cseresznye gyakran kikezdi a gyökérkezelt vagy szuvas fogat. Ilyenkor azonnali kezelésre van szükség. Ha nem szeretné külföldi vagy ismeretlen fogorvossal kezeltetni fogát, kérjen SOS időpontot orvosához.

Szeretné felkészülten kezdeni a nyaralást? Kérjen kontroll időpontot akár az egész család számára: