Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

8 tipp fogfájás ellen

A fogfájás sokszor a legkellemetlenebb pillanatokban jelentkezik, például nyaraláskor vagy munkaszüneti napokon, amikor lehetetlen azonnal megfelelő kezeléshez jutni. A kellemetlen lüktető fájdalom vagy duzzanat azonban házilag is csökkenthető – ideiglenesen.

Ismerje meg a 8 legjobb módszert fogfájásra!

 1. Éltető víz
  A legismertebb és egyben az egyik leghatásosabb gyógymód a hideg vizes borogatás, jegelés, illetve öblögetés. A hideg enyhíti a gyulladást és összehúzza az ereket, ezzel is csökkentve a fájdalmat. Dörzsölje át a fájdalom környékét egy nagyobb jégdarabbal, vagy öblögessen hideg vízzel, amíg a kín nem tompul.
 2. Hagymát a fogra!
  A fokhagyma baktérium-, vírus- és gombaellenes hatóanyagokat tartalmaz, így csökkentheti a foggyulladással járó tüneteket. A kis darab sózott fokhagymát közvetlenül a fájó fogra érdemes tenni.
 3. Hidegen az igazi

A hűtött uborka is megoldást jelenthet a problémára. C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz. Harapjon rá egy kis darabra és tartsa az érzékeny területen pár percig.

 1. Szegfűszeggel a fájdalom ellen!

A szegfűszeg főként a gombás fertőzéseknél nyújt megoldást. Olajként az ínybe való bedörzsölése enyhíti a fogfájdalmakat, a virágbimbó rágcsálása pedig remekül elzsibbasztja a fájó fog körüli ínyt!

 1. Az isteni kamilla

A kamilla az egyik legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövény, szinte minden háztartásban megtalálható. Kamillateás gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny és a száj gyulladása.

 1. Gyömbérkúra
  A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes fájdalomcsillapító-, baktériumölő- és fertőtlenítőszer. Tegyen a problémás területre friss gyömbérgyökeret, majd cserélgesse 15 percenként, amíg el nem csökken a fájdalom.
 2. Ecetet a sebbe!

A biológiai ecet rendkívül erős baktériumölő és fertőtlenítő hatása miatt főként a sebkezelésben nyújt segítséget. Helyezzen egy darab beecetezett vattát a fájdalom környékére, és tartsa ott 1-1,5 percig.

 1. Nyugtató rozmaring

A rozmaring levele antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Öblögessen kihűlt rozmaringteával vagy alkalmazza a kényes területen tinktúraként. Figyelem! Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!

Ne feledje!
Fogfájás számos okból jelentkezhet, ám a házi gyógymódok egyikre sem nyújtanak valódi megoldást. Minél tovább maradnak kezeletlenek a problémák, annál erősebb lesz a fájdalom, az íny megduzzadhat és a fog tartósan károsodhat. Keresse fel fogorvosát minél hamarabb!