Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

8 tanács, amit érdemes megfogadnia szájsebészeti műtét után

Tudta, hogy szájsebészeti műtét után nem ajánlott tojás alapú vagy tejes termékek fogyasztása? Gondolta volna, hogy a rosszul szedett gyógyszerekkel többet árt, mint használ? Ismerje meg azt a 8 tanácsot, amit érdemes megfogadnia szájsebészeti műtét után!

Ahhoz, hogy a szájsebészeti beavatkozások sikeresen begyógyuljanak, ajánlatos betartani néhány alapszabályt. A szájsebész tanácsainak megfogadásával megteremtheti a feltételeket a panasz- és szövődménymentes gyógyuláshoz.

8 tanács, amit érdemes megfogadnia:

  1. A műtét után behelyezett géztampont ne vegye ki idő előtt. Amennyiben kezelőorvosa máshogy nem rendelkezik, 10 perc után távolítsa el!
  2. A műtéti területet ne szívogassa, ne öblögesse a műtét napján és az azt követő néhány napban sem.
  3. A műtéti területet kívülről hűtse óránként 20 percig. A műtéti terület gondos hűtése csökkenti az esélyét a helyi ödéma kialakulásának. A hűtőtasakot helyettesítheti mélyhűtött termékekkel is (pl.: zöldborsó), melyet érdemes egy törölközőbe csavarni használat előtt.
  4. A műtétet követő 48 órában ne feküdjön lapos párnán, lehetőség szerint félig ülő helyzetben pihenjen! Ez az utasítás az éjszakai pihenésre is vonatkozik!
  5. A műtétet követő időszakban kiemelt figyelmet kell fordítania a szájápolásra. Az ápolatlan, nem kellően tisztán tartott szájüregben kialakuló plakk ugyanis bakteriális eredetű, amely a friss műtéti sebet felülfertőzheti, ezzel veszélyeztetve a sebészeti beavatkozás sikerét!
  6. A műtét után néhány napig ne fogyasszon sem tejterméket (joghurt, kefír, sajt), sem pedig tojásos ételeket!
  7. A szájsebész által javasolt gyógyszereket pontosan kell szednie. Az antibiotikum csak kúraszerűen alkalmazható, ellenkező esetben többet árt, mint használ! Amennyiben kezelő orvosa antibiotikumot ír fel a szájsebészeti műtét után, úgy a teljes doboz tartalmát be kell szednie.
  8. Gátolja meg a helyi ödémaképződést, a műtétet követő héten minden nap igyon meg egy kalcium pezsgőtablettát! (pl. Ca-Sandoz)

+1. A varratok eltávolítása a műtétet követő 7-10 napon belül szükséges, az esetleges varratvesztések általában nem jelentenek problémát!

Kérdése van szájsebészettel kapcsolatban? 24 órán belül válaszolunk: