Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Minden, amit a fogfehérítésről tudni kell

Néhány éve még luxusnak, a tévéképernyőn és mozifilmekben látható hírességek exkluzív kiváltságának számított a hófehér mosoly. Azóta a fogfehérítés különféle rendelői- és azon kívüli eljárásai berobbantak a köztudatba, népszerűségük pedig töretlen. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fogfehérítés.

Milyen hatóanyag található a fehérítő készítményekben?

A legelterjedtebb és leghatékonyabb anyag máig a hidrogénperoxid, de már egyre több helyen alkalmaznak alternatív készítményeket, ezek többnyire karbamid-peroxidot tartalmaznak.

Mindenki alkalmas a fogfehérítésre? Vannak ellenjavallatok?

Bizonyos esetekben a fogfehérítés egyáltalán nem javasoljuk (pl. kezeletlen szuvasodások, a front területen található amalgámtömések, parodontózis és a fogak hiperérzékenysége esetén). Más esetekben pedig praktikus okokból nem érdemes belevágni (például, ha koronák, héjak, vagy tömések találhatók a front fogakon, hiszen ezek a fehérítés hatására nem változtatják a színüket).

Nem károsítja a fogakat?

A fogfehérítő anyag a fogzománc felszíni mikrobarázdáiban található elszíneződéseket világosítja ki az abból felszabaduló oxigén segítségével. Az anyag a fogzománcba, vagy a fog mélyebb rétegeibe nem hatol be, károsodást így egyáltalán nem okoz.

Jár-e a kezelés fájdalommal?

Nem. Az Európai Unió néhány éve 6%-ban határozta meg a hatóanyag maximális koncentrációját a fehérítő anyagokban, az eljárás így kíméletes és fájdalommentes. Ez előtt a szabályozás előtt 20-30%-os koncentrációjú anyagokat használtak, ezek a kezelések a páciensek egy részénél valóban fájdalmasak lehettek, de ma már más a helyzet. Hidrogénperoxidos fogfehérítés esetén némi átmeneti érzékenység elképzelhető, ez azonban 1-2 nap elteltével teljesen megszűnik. Peroxidmentes fehérítés esetén még érzékenységre sem kell számítani.

Mi a különbség a hidrogénperoxidos és a peroxidmentes fehérítés hatása között?

A hidrogénperoxid hatóanyagú fogfehérítők hatása valamivel látványosabb és tartósabb, életmódtól függően akár 1-3 év is lehet. A peroxidmentes eljárás hatása kicsivel mérsékeltebb és valamivel kevésbé tartós (tipikusan 0,5-1 év).

Csak fogorvos végezhet fogfehérítést?

Fogfehérítést fogorvosokon kívül még ún. klinikai fogászati higiénikusok is végezhetnek, sőt, a legtöbb esetben ők végzik, hisz nekik van benne a legnagyobb rutinjuk.

Hogyan zajlik a kezelés?

Fogfehérítéshez nélkülözhetetlen, hogy a fogak klinikai értelemben tiszták, azaz teljesen lepedék-és fogkőmentesek legyenek. Első lépésben a fogkövet távolítják el ultrahangos eszközzel, majd a fogak felszínét simára polírozzák. Már ettől eltűnhet a fogakon található elszíneződések jelentős része. Ezt követően a fogínyre ínyvédő kerül, a fogakra pedig rákenik a fehérítőanyagot. Általában 3×10 vagy 3×15 percig világítják meg az így előkészített fogakat a fehérítő lámpával (a szünetekben az anyagot lemossák, és újat kennek fel). A teljes folyamat nagyjából 90 percet vesz igénybe.

 

Hány árnyalatot fehérednek a fogak?

A fehérítés eredménye előre nem megjósolható, mert olyan egyedi tényezők befolyásolják, melyek nem felmérhetők. Sok helyen olvasni, hogy 6-8-12 árnyalattal fehérebb fogakat ígér némely hirdetés, ezeket azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, egyrészt az egyéni tényezők miatt, másrészt nem mindegy hogy 8 árnyalatnyi világosodást hány fokú skálán értékelünk! A fehérítés hatása 10-ből 8 esetben kifejezetten látványos, de tény, hogy vannak esetek, melyekben nincs szembeötlő változás, más pácienseknél pedig meghökkentő eredmény születik.

 

Hogyan lehet tartósan megőrizni a fehérítés eredményét?

Ez leginkább az életviteltől függ! Fehérítés után kerüljük az erősen pigmentáló ételek és italok (pl. vörösbor, kávé, spenót, paradicsomszósz, cékla, curry) fogyasztását, és természetesen a dohányzást, ezek ugyanis hajlamosak a fogakat elszínezni. A fehérítést közvetlenül követő 5-8 napban a legfontosabb ezeket betartani, a visszaszíneződésnek ebben az időszakban a legnagyobb a kockázata.

 

Hogyan zajlik az otthoni fogfehérítés?

Otthoni rendszereknél első lépésben lenyomatot kell venni a fogakról. Ebből egy fogtechnikus elkészít egy átlátszó műanyag sínt, mely pontosan a páciens fogaira illeszkedik. A sín általában legfeljebb 1-2 munkanapon belül átvehető a fogászaton. Ekkor a fecskendős kiszerelésű fogfehérítő anyagot is átadják, és elmagyarázzák annak használatát. A fehérítőből egy keveset a sínbe kell adagolni, majd azt az előzetesen megmosott fogakra helyezni általában 30 percre, ez után pedig újra fogat kell mosni. A fehérítést néhány napig tetszőlegesen kell ismételni a kívánt árnyalat eléréséig. Napi használat mellett a kezelést maximum két hétig tanácsos otthon végezni.