Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Hollywoodi sztármosoly – akár már két lépésben!

A porcelán héj az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya. Tulajdonképpen a fog külső felszínére felhelyezett vékony, nagy szilárdságú porcelánréteg, amellyel a fogorvos természetes hatású, egyenletes és ragyogó mosolyt tud létrehozni. A technikának köszönhetően a kisebb formai hibák, elszíneződések és esztétikai hibák rövid időn belül, minimális foganyagveszteséggel megszüntethetők.
Attila története: „Régóta zavart a gyökérkezelés miatt elszíneződött frontfogam, a régi – már nem illeszkedő – töméseim, illetve a rés a fogaim között.”
A rendelőben elsőként egy fogkőeltávolítással egybekötött fogfehérítést javasoltak neki. A kezeléssel nemcsak a fogakra rakódott lepedéket távolították el, de több árnyalatot is fehérítettek Attila fogain. A régi tömések cseréjét már az új fogszínhez igazították. Az elszíneződött frontfogat sajnos belső fogfehérítéssel nem lehetett volna tökéletesen kifehéríteni, ezért Attila a kerámiahéjak mellett döntött. A kerámiahéj alkalmas arra, hogy fogszabályzás nélkül zárja a fogak közötti hézagokat, így Attila két legyet ütött egy csapásra. Nemcsak az elszíneződött fogtól, hanem a réstől is megszabadult.
A hollywoodi mosoly legnagyobb előnye, hogy nem kell a fogat teljesen körbecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, csupán a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség. A lehető legkevesebb zománcveszteséggel járó vékony kerámiahéjakat főleg frontfogaknál érdemes használni. A technika további előnye, hogy fémmentes, ezért fémallergiás pácienseknél is alkalmazható. A fogszabályozás alternatívájaként is emlegetik, hiszen 1-2 ülés alatt tökéletesen egyenes fogsor érhető el vele. A kezelés teljesen fájdalommentes, nem kell tehát tartani tőle. Ráadásul a héj akár egyetlen fogon is működik, vagy akár egész mosolyunkat újjávarázsolhatjuk vele.
Edit története: „Tanárként folyamatosan a figyelem középpontjában állok, így kiemelt fontosságúnak tartom, hogy mosolyom esztétikus és megnyerő legyen. Zavarnak a fogaim közötti rések, de nem szerettem volna belevágni egy fogszabályozó kezelésbe.” Alternatívaként a porcelán héj technikát javasolták neki. Első alkalommal a fog elülső oldalának előkészítésére volt szükség. A csiszolás után következett a lenyomatvétel, amire a fogtechnikus elkészítette a porcelán héjakat. Az első kezelés az ideiglenes héjak felrakásával végződött. Második alkalommal az elkészült héjak próbája következett. Fogorvosa és Edit is a természetes hatást tartotta szem előtt, a porcelán héjak tökéletesen illeszkedtek az eredeti fogakhoz, Edit nagyon elégedett volt a végeredménnyel.

Picture

Catherine Zeta-Jones

Hogyan zajlik a kezelés?

A porcelán héj készítése általában két-három ülésben történik (természetesen előkészítő kezelések szükség szerint megelőzhetik azt). Az első alkalommal a fog külső zománcrétegét kell eltávolítani 0,5-1 milliméternyi rétegben. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, amire a fogtechnikus elkészíti a porcelán héjat. Az első kezelés az ideiglenes héjak felrakásával végződik. A héjpróba során lehetőség van a szín és a forma korrekciójára. Ha a fogpótlás tökéletesen illeszkedik a többi foghoz, végleges beragasztásra kerül. 

Milyen esetben ajánlott a héjkerámia?

 • elszíneződött frontfogak esetén
 • letört, elcsavarodott, repedt fogaknál
 • esztétikailag zavaró eseteknél (pl. rövid fogaknál)
 • baleset vagy fejlődési rendellenesség miatt sérült fogaknál
 • ragyogóan fehér, természetes hatású fogak érdekében
 • a metszőfogak közötti rések zárására

Milyen esetben nem ajánlott a héjkerámia?

 • nem megfelelő szájhigiénia esetén
 • nagymértékben szuvas vagy nagymértékben sérült (front)fogak esetén
 • egyes harapási rendellenességek esetén
 • éjszakai fogcsikorgatás esetén
 • ha küzdősportoló, és rendszeresen fogvédőt visel
 • ha fúvós hangszeren játszik