Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

A fogászati marketing mítoszai II: Néhány gondolat a holisztikus fogorvoslásról

Mai cikkünk témája a napjainkban mind divatosabbá váló és gombamód szaporodó holisztikus szemléletű fogászatokról szól – vagyis voltaképpen arról, amit ez a marketingüzenet sugall.

Először is tisztázzuk az alapfogalmakat!

Mit jelent a holisztikus szemlélet?

A gyógyításban azt a megközelítést nevezzük holisztikusnak, amikor a kezelőorvos vagy terapeuta elvonatkoztatva a páciens konkrét problémájától és tüneteitől, figyelmét kiterjeszti a test működésének egészére, az általános egészségi állapotra, a pszichés működések esetleges zavaraira, de még az életkörülményekre is. A holisztikus gyógyítók tehát nem egy lokalizált probléma megoldására, kezelésére fókuszálnak, hanem a páciens testét, pszichéjét és körülményrendszerét egy organikus egységként kezelve keresnek tartós megoldást a felmerülő problémákra.

Ennek megfelelően beszélhetünk teljes és részleges holisztikus kezelésekről: részleges holisztikus gyógyítás esetén a páciens összegészségügyi állapotát és lélektani tényezőit veszik figyelembe az életmód figyelembevétele nélkül. A teljes holisztikus szemlélettel dolgozó gyógyítók mindhárom tényezőt figyelembe veszik egy kezelési terv felállításakor. 

A holisztikus gyógyítás bár első hangzásra egy new age/ezoterikus irányzatnak tűnhet, ám a modern orvoslás már hosszú ideje alkalmazza, sőt orvosegyetemeken oktatják is bizonyos, elsősorban az orvos-beteg kapcsolatot érintő aspektusait.

Menjek-e holisztikus fogorvoshoz?

Nem biztos, hogy ez a helyes kérdés, amit fel kell tennünk. Erre kérdésre természetesen az a válasz, hogy “miért is ne?”. A valódi kérdés az, hogy léteznek-e holisztikus fogorvosok, és hol találom őket? Amit tudni érdemes, hogy a holisztikus szemlélet az adott orvos saját hozzáállását, működési gyakorlatát jellemzi. Egy ideális világban minden fogorvos, orvos és terapeuta holisztikus szemlélettel gyógyítana, de a teljes holisztikus gyógyítás megvalósításához a teljes járó- és fekvőbeteg ellátás gyökeres átszervezésére volna szükség, hiszen a páciensek életkörülményeinek feltérképezése magán- vagy akár állami rendelői időpontok keretén belül értelemszerű okokból lehetetlen. Részlegesen holisztikus szemléletű orvosokat azonban szép számmal találhatunk. Ha idegenkednénk a holisztikus szó használatától, azt mondhatnánk, hogy ezek a körültekintő, rendszerszinten gondolkodni képes, a szó legjobb értelmében vett humanista hozzáállású gyógyítók, még rövidebben kifejezve őket nevezzük igazán jó orvosoknak. Természetesen modern szemléletű,  jó fogorvosokat bármely rendelőben találhatunk, teljesen függetlenül attól, hogy mit állít az adott fogászat marketingje. 

Mit kapok egy holisztikus fogászaton, amit nem kapok meg máshol?

A holisztikus fogászatok marketingüzenetei azt sugallják, hogy ők a gyógyítás olyan szentélyét hozták létre, ahol a fogszuvasodások invazív beavatkozás nélkül gyógyulnak, a felhasznált anyagok mind természetes eredetűek és tán még a környezetet sem szennyezik. 

Világos, hogy ezt leírva nem állítja egyetlen ilyen fogászat sem, de a marketingeszközök, köztük is elsősorban a vizuális elemek olyan üzenetet közölnek a tudatalattinkkal, amiből könnyen vonhatunk le téves következtetéseket. Jó példa erre a néhány évvel ezelőtt robbanásszerűen elszaporodott biofodrászatok jelensége. Az elnevezés és a design eleinte mindenkiben azt a téves képzetet keltette, hogy ezekben a fodrászatokban minden sampon, balzsam és spray organikus növényekből készül – de mint tudjuk, valójában a különbség leginkább csak az elnevezésben rejlett. 

A zöld színek, a növényeket, gyümölcsöket ábrázoló látványelemek és a jól hangzó elnevezések a fogászatoknál is felütötték a fejüket. A fogászatban azonban vajmi kevés olyan anyag van, ami kompromisszum nélkül kiváltható természetes alapú szerekre, a betegellátás rendje pedig eleve kizárja a teljeskörűen holisztikus gyógyítás lehetőségét. 

A legtöbb ilyen rendelőben igény esetén rendelkezésre áll egy természetgyógyász, aki kiegészítheti a fogorvos munkáját azoknak a pácienseknek az esetében, akik ezt igénylik. Ettől eltekintve a páciensek ellátásában az átlaghoz képest nagy eltérést nem fogunk találni. A gyökérkezelést ugyanolyan géppel, a töméseket nagyjából ugyanolyan anyagból készítik, és az érzéstelenítő injekciók piaca sem olyan széles, hogy rendelkezésre állnának természetes, de hatékony készítmények a hagyományos gyógyszertáriak kiváltására.

Összefoglalás

Senkit sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy holisztikus szemléletű fogorvost válasszon kezeléseihez, sőt! Valójában ez egy igen humánus, korszerű és felvilágosult szemlélet, amely biztosan a hasznára válik a pácienseknek. Azonban óva intenénk mindenkit attól, hogy a döntését egy-egy megtévesztő elnevezés, vagy vonzó színvilágú szórólap / honlap alapján hozza meg. Döntsön az első konzultáción kialakult benyomás, a korrekt kommunikáció és az emberséges szemlélet!