Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Fogtündérek igenis léteznek!

A fogászati témájú oldalak, blogok cikkei közt böngészve elsősorban a kezelésekkel, különleges és innovatív technológiákkal, esetleg fogorvosok bemutatásával foglalkozó cikkeket találunk leggyakrabban. Ritkán esik szó azonban a fogászatokon dolgozó asszisztensekről és dentálhigiénikusokról, bár az ő munkájuk nélkül egy fogorvosi rendelő sem működőképes.
Mivel foglalkoznak a fogászati asszisztensek, és mivel a dentálhigiénikusok? Van a két szakma között átfedés, vagy teljesen különböző területekről beszélünk? Milyen iskolát végeznek el és hogyan néznek ki a mindennapjaik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ mai cikkünkben.

A fogászati asszisztens

Aki valaha járt már fogorvosnál, szinte biztosan találkozott már fogászati asszisztenssel. Szinte rendelőnként változik, hogy pontosan mi is tartozik az ő munkakörükhöz, ám abban biztosak lehetünk, hogy a kezelések közben ők azok, akik a fogorvos “keze alá dolgoznak”. Ezt szék melletti asszisztálásnak nevezzük, és minden asszisztens legalapvetőbb feladatai közé tartozik, ám korántsem kizárólagosan! 
A fogászati asszisztensek pályája egy (intenzitástól függően) átlagosan 1 éves, OKJ szakma megszerzésével záruló képzéssel kezdődik. A képzés elméleti részét ugyanúgy képezi a foganatómia, valamint a fogászatban használt eszközök és anyagok ismerete, mint az etika, a betegjogi ismeretek és az ápolástan. Ezt követően, vagy akár már az elméleti képzés alatt, az asszisztens hallgatók gyakorlati képzésen vesznek részt állami vagy magánfogászatokon, ahol egy képzett asszisztens és több fogorvos mellett apránként elsajátíthatják a szakma alapjait. Ezen kívül néhány éve már kórházi fekvőbeteg osztályokon is kötelesek ápolási gyakorlatot szerezni. 
Egy aktívan dolgozó fogászati asszisztens számára egy átlagos rendelési nap jóval korábban kezdődik, mint a fogászat többi munkatársának. Az ő feladatuk előkészülni a rendelésre, ez pedig különféle részfeladatokat jelenthet. Általában ők készítik elő a műszak során szükséges (papír vagy elektronikus) dokumentációt, betegkartonokat. Az egyes kezelések előtt és során ők felelősek az orvos által várhatóan használt anyagok és eszközök előkészítéséért, hogy a kezelés minél gördülékenyebben folyhasson. Az asszisztensek felelősek azért, hogy a kezelőhelyiségekben rend és tisztaság legyen, valamint, hogy a használt eszközöket fertőtlenítsék, sterilizálják. Ezek az alapvető fontosságú feladatok egészülhetnek ki különféle klinikai adminisztrációs teendőkkel, recepciós feladatok elvégzésével, röntgenfelvétel-készítéssel, a vezető asszisztensek pedig a fogyóanyagok és eszközök beszerzését is menedzselnie kell. ​​

A dentálhigiénikus

A hivatalos nevén klinikai fogászati higiénikusként ismert szakmához szükséges oktatási háttérben az utóbbi évek fontos változást hoztak. Korábban higiénikusként OKJ bizonyítvánnyal lehetett működési engedélyt kapni, amely képzés a fogászati asszisztens alapképzésre épült, az asszisztens végzettség tehát feltétele volt a dentálhigiénikus bizonyítvány megszerzéséhez. Jelenleg az OKJ rendszerű képzés továbbra is működik, ám néhány éve a felsőoktatás keretein belül is lehet jelentkezni klinikai fogászati higiénikus szakra, nemsokára tehát meg fognak sokszorozódni a munkaerőpiacon a diplomás higiénikusok.

Bár a dentálhigiénikusok többsége részben asszisztensként is dolgozik, a dentálhigiénikus tevékenység egészen más képességeket és tapasztalatot kíván meg részükről.

A dentálhigiénikusok önálló munkavégzésre képes tagjai a fogászati rendelők csapatának, bizonyos kezeléseket önállóan végeznek. Ezek a kezelések elsősorban szájhigiéniára koncentrálnak, ennek megfelelően a dentálhigiénikusok által leggyakrabban végzett kezelés a fogkőeltávolítás és a polírozás. A kezeléshez kapcsolódóan, vagy akár önmagában is, szívesen adnak szájhigiéniával kapcsolatos tanácsokat, segítenek a megfelelő fogkefe, fogkrém, fogselyem kiválasztásában, a helyes fogápolási technika elsajátításában. Ezen kívül tipikusan a dentálhigiénikusok feladata szokott lenni a fogfehérítések elvégzése, igény szerint a fogékszerek felhelyezése, de az is előfordul, hogy kisgyermekek részére tartanak fogászati beszoktató alkalmakat. Mivel a dentálhigiénikusok mellett nem szokott külön asszisztens dolgozni, ezért minden olyan kísérőtevékenységet is nekik kell ellátniuk, amit fogorvosi rendelés esetén az asszisztens végez.

Az Egressy Dental Asszisztensei, dentálhigiénikusai:

Az Egressy Dental rendelőiben dolgozó fogászati asszisztensek mind dentálhigiénikusok is, így nem csak a fogászati kezeléseken, hanem a dentálhigiénés rendeléseken is találkozhat velük!

Jelentkezzen be dentálhigiéniés kezelésre!