Nyitva: H-Cs: 8:00-20:00, P: 8:00-19:00, Szo: változó

Minden, amit a láthatatlan és esztétikus fogszabályozásról tudni kell

Néhány évtizeddel ezelőtt még igazi ritkaságszámba ment, ha egy páciens önként döntött fogszabályozás mellett: többnyire fogorvosi vagy szülői nyomásra kerültek fel a fémtappancsok a fogakra.
Ma már felnőtt korukra a páciensek tisztában vannak a fogszabályozás előnyeivel, és a társadalom is sokkal elfogadóbb lett a fogszabályozót viselőkkel. A fogszabályozás szégyen helyett trend lett nemtől és korosztálytól függetlenül, emellett felnőtt korban a pácienseknek már minden esetben saját döntésük, ha a kezelés mellett döntenek, nem külső kényszer hatására teszik azt.
Nagy segítség ebben a döntésben, hogy ma már számos olyan kezelési eljárás elérhető,  amely minimális kompromisszumot igényel az esztétika oltárán. ​​

Lingvális Rendszerek

A lingvális fogszabályozókat azt különbözteti meg a hagyományos rögzített fogszabályozóktól, hogy a fogakra ragasztott elemek, valamint az azokban futó ív a megszokottól eltérően nem a fogak külső felszínén, hanem azok nyelv felőli oldalán helyezkednek el. Ezáltal a készülék tökéletesen láthatatlan lesz a külső szemlélőnek. Ezek az eljárások valamivel kevésbé komfortosak mint klasszikus társaik, viselésük több kompromisszummal jár, de legföljebb néhány hét után megszokható a készülék viselése és megfelelő tisztítása is.

Hagyományos vagy önzáró rendszerű esztétikus fogszabályozók

A legnépszerűbb és leggyakrabban látott esztétikus fogszabályozótípus a hagyományos vagy önzáró készülékek családjából kerül ki. A klasszikus értelemben vett fogszabályozók elvén működnek, azaz a fogak külső felszínére ún, breketteket rögzítenek, melyekben végigfutnak a tényleges erőhatást kifejtő ívdrótok. A brekettek voltaképp az íveknek a fogakhoz rögzítéséért, az erőhatások megfelelő irányának szabályozásáért felelősek. 
A hagyományos rendszerű készülékeknél ez még kiegészül az ún. Ligatúrákkal, melyek többnyire apró gumigyűrűk formájában rögzítik az ívet a brekettekhez. Önzáró készülékek esetén a ligatúrákra nincsen szükség. A brekettek anyaga nem csak a mindenki által ismert fém kivitelben érhető el, hanem léteznek gyönyörű átlátszó zafírkristály készülékek, valamint a fogak színével azonos kerámia megoldások is elérhetők, sőt, kérés esetén még az íveket is lehet fehér színben igényelni. Ezek a készülékek bár nem teljesen láthatatlanok, szinte ékszerként mutatnak a fogakon, arról nem is beszélve, hogy ezzel a készüléktípussal lehet a leghatékonyabbna elérni a kívánt eredményt. ​​

Láthatatlan, kivehető sínes fogszabáyozók

A fogak szabályozásának leginnovatívabb eszközei a láthatatlan, kivehető sínes rendszerek, más szóval alignerek. A fogak mozgatását olyan sínek sorozatával érjük el, amelyek megszólalásig hasonlítanak az otthoni fogfehérítéshez használt sínekre. Bár valóban egy könnyed mozdulattal eltávolíthatók, viselésük napi min 22 órában javasolt, tehát csak az étkezésekhez és fogmosáshoz javasolt a síneket eltávolítani, ha a kívánt eredményt az előre tervezett időn belül el szeretnénk érni.
A rendelőnkben elérhető Happy Smile rendszer teljesen átlátszó fogszabályozó sínek sorozatát jelenti, melyek a fogakról készült lenyomatok alapján készülnek el. A kezelés alatt mindig új sínpárt készítünk egészen addig, amíg a kívánt eredményt el nem érjük. Kiváló választás azon pácienseink részére, akiknek különösen fontos a jó megjelenés és a kényelem. Fenti előnyei mellett a láthatatlan sínes rendszerekkel komolyabb harapási eltéréseket nem lehet hatékonyan kezelni.

Megnézhetem előre, hogyan fogok kinézni a kezelés végén?​

Igen, erre kivehető sínes rendszereknél van lehetőség. A kezelés tervezési fázisában egy három dimenziós animált ábra készül a páciens fogairól, melyek mozgását végigkövethetjük a kiindulási állapottól a kezelés befejezéséig.

Tanácsra van szüksége, melyik lenne a legidálisabb fogszabályozó készülék az Ön számára? Jelentkezzen be most időpontra!